Kontrollera drivremmen på din snöskoter

Att kontrollera drivremmen regelbundet är viktigt så du slipper byta en trasig rem ute i naturen eller på fjället. Vi berättar mer om vad du bör tänka på.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Hur kontrollerar man drivremmen?

Att regelbundet kontrollera drivremmen på din skoter är något vi verkligen rekommenderar, även om du har en extra drivrem med dig under färd så vill du så klart slippa lägga tid på att byta rem ute på leden eller fjället. För att undvika remsprängningar, som kan medföra andra skador på din skoter, är det viktigt att hålla koll på att drivremmen är rätt spänd och inte har skador. Så här gör du: 

  • Börja med att öppna kåpan eller huven beroende på modell och ta bort skyddet för att komma åt remmen.
  • Det underlättar om du pallar upp skotern så mattan löper fritt. Då kan du dra runt variatorn för att kontrollera så remmen och variatorerna ser ok ut. 
  • Kontrollera så remmen är rätt spänd på sekundärvariatorn. Rekommendationer om detta hittar du i instruktionsboken, men är du minsta osäker så rekommenderar vi att du kontaktar din handlare/verkstad. 
  • Dra runt remmen och kolla så den inte har skador eller börjar se sliten ut, byt den om det behövs. Det finns olika tekniker hur man byter rem beroende på märke och modell. Även detta kan du finna information om i instruktionsboken.

Tre snabba tips: 

  • Har du köpt en ny skoter eller nyss bytt rem, så är det viktigt att kontrollera att den är rätt spänd. Efter några mils körning brukar det också vara bra att ”köra in” remmen med lite lugnare körning de första milen för att livslängden på remmen skall bli längre. 
  • Kontrollera även att du har en extra rem med dig innan färd och att den är i bra skick. 
  • Prata alltid med din verkstad/handlare om du är osäker på hur du spänner din rem eller om du hittar skador på rem eller variator.