Se till att tvätta skotern så den är ren och fin när det är dags att använda den igen - man vet aldrig när snön kommer! För att undvika att det samlas damm och skräp på skotern under sommaren kan du även täcka över den med kapell eller något annat passande.
På skoterns rörliga delar finns oftast fettnipplar där det behöver smörjas. Och när du gör det är det viktigt att du trycker tills du bytt ut det gamla fettet. Om du inte fyller på fettet med jämna intervaller så kan det slita på bussningarna och du riskerar att vatten och föroreningar letar sig in och orsakar korrosion och förslitningar.
När du kör skotern blir kedjehuset varmt men när skotern står still kyls det igen vilket kan leda till kondens. Om skotern blir stillastående länge, som under sommaren, finns risken att kondensen orsakar rost i kedjehuset. Ett bra tips är därför att byta olja i kedjehuset inför sommarförvaringen. Obs! Har du en skoter som täcks av vår maskinförsäkring måste skotern servas hos en verkstad enligt tillverkarens rekommendationer för att maskinförsäkringen ska gälla.
Det är bra att konservera din skoter innan sommarförvaringen för att slippa avlagringar som sätter igen bränslesystem. Använd alltid konserveringsmedel som är avsett för just detta. Vissa modeller på marknaden har även automatisk sommarkonservering, se tillverkarens specifikationer.
Om du pallar upp din skoter vid längre förvaring så minimeras trycket på tätningarna i dämparen och mattans kammar.
Att låsa skotern med godkända lås är alltid viktigt, men risken för stöld är extra stor när skotern är undanställd en längre period. På stöldskyddsföreningens hemsida kan du se vilka låsmodeller som har rätt klassning. Förvara skotern i låst garage om du har möjlighet, se annars till att den är dold och täck den gärna med kapell.
Upptäck mer inom snöskoter