Skoterkort - förarbevis för snöskoter

Behöver man förarbevis för att köra snöskoter? Det korta svaret på frågan är ja. Men tog du ditt körkort eller traktorkort innan 1 Januari 2000 behövs inte ett speciellt förarbevis och ska du köra skotersafari räcker det med ett vanligt B-körkort. Trots detta rekommenderar vi naturligtvis att du tar ett förarbevis om du inte har det. Det hjälper dig hålla oturen på avstånd.

Så tar du förarbevis för snöskoter 

Som vid de flesta fordonsutbildningar består skoterutbildningen av en praktisk och teoretisk del. Men, skillnaden är att du inte får övningsköra privat. Utbildningen ska ske hos en godkänd utbildare och består av minst 3 timmars praktisk körning, men det kan givetvis bli fler timmar beroende på hur lätt du klarar det. 

För att ta förarbevis måste du: 

  • Vara minst 16 år gammal (du kan börja övningsköra när du är 15 år och 9 månader) 
  • Gå utbildning hos en godkänd utbildare 
  • Göra ett godkänt kunskapsprov 

Information om godkända utbildare och provanordnare i ditt område hittar du via Transportstyrelsen.

Vad kostar det att ta förarbevis för snöskoter?

Kostnaden för att ta förarbevis för snöskoter varierar, beroende på vad som ingår i utbildningen, vem som håller i den och om boende ingår. Men generellt kan man säga att det kostar från 2000 kronor och uppåt.

Läs mer: Regler vid skoteråkning

Köra skoter med B-körkort

Har du tagit körkort eller traktorkort innan den 1 januari 2000 får du köra både snöskoter och terrängskoter. Tog du ditt körkort senare så får du köra skoter med ditt “vanliga” B-körkort under förutsättning att färden sker inom organiserad turistverksamhet, till exempel vid skotersafari. Det gäller även AM-kort.

För att få köra med körkort krävs det att: 

  • Gruppen består av högst 10 förare 
  • Den som leder gruppen har förarbevis för snöskoter (skoterkort). 
  • Färden går längst en sträcka som ledaren har bestämt i förväg. 

Försäkring för snöskoter - en billig investering

En olycka kan även hända den mest rutinerade föraren. Med Svedeas skoterförsäkring har du ett bra skydd, både för dig och din skoter. Skriv in dina uppgifter och se vad vår försäkring kostar dig! 

Vad kostar det att försäkra min skoter?

Ditt personnummer