Ryggskydd - en billig livförsäkring när du kör skoter

På Svedea vill vi belöna våra kunder som tänker på säkerhet och skyddar sig på snöskotern. Därför betalar du som använder ryggskydd eller överkroppsskydd och lagstadgad hjälm, mindre för din snöskoterförsäkring. För dig vill spara både pengar på försäkringen och skydda dig bättre när du är ute och kör, har vi listat vi några saker som är bra att tänka på innan du köper din skyddsutrustning.

Inom det alpina och vid mc-åkning har ryggskydd och annan skyddsutrustning varit en självklarhet sedan länge. Men under senare år har det också blivit allt mer vanligt att skoteråkare börjat använda detta. Det visar sig inte minst i utbudet av utrustning hos skoterhandlarna. Utvecklingen går fort så prata med närmaste butik eller återförsäljare om vad som erbjuds idag!

Ryggskydd brukar delas upp i två olika skyddsnivåer. Level-1 tillhör den lägre skyddsnivån och Level-2 tillhör en högre skyddsnivå. Det är också vanligt med hela överkroppsskydd som bland annat täcker både bröst och rygg. Vissa tillverkare erbjuder också ryggsäckar med inbyggt ryggskydd.

Tänk på det här innan du köper ditt ryggskydd:

  • Välj ett CE-märkt ryggskydd 
    Om du kan, välj gärna ett Level-2 skydd. Men tänk också på att skyddet ska vara bekvämt, annars finns risk att du inte använder det. Prata med din återförsäljare om du är osäker.
  • Prova skyddet ordentligt
    Se till att få testa skyddet ordentligt, så det sitter rätt. Vilken storlek du bör ha beror på måttet från din midja till dina axlar.
  • Läs bruksanvisningen
    Be att få läsa bruksanvisningen innan du köper ryggskyddet, så du vet hur ditt skydd ska förvaras, om det kan rengöras, om det inte fungerar vid vissa temperaturer och hur du avgör om skyddet måste bytas ut.