Sök på Svedea.se

2019-04-26

Varning för lågt vattenstånd längs kusterna

Just nu är det många som sätter i båten för en efterlängtad tur på sjön. Då är det lätt att missa det ovanligt låga vattenståndet som råder redan nu. Det gäller att ha ordentligt med marginaler när man navigerar sig fram, annars kan premiärturen sluta olyckligt.

Vattenståndet sjunker oftast inte förrän sommartid, men redan nu i slutet på april är vattenståndet upp till 40 centimeter under det normala. Svedea har fått in flera skadeanmälningar om grundstötning – även i vatten båtägarna tycker sig känna väl. 

– Det är det som är så förrädiskt med lågt vattenstånd, att man tycker att man kan sina farvatten utan och innan. Men en sten som man normalt går fri från kan plötsligt utgöra en stor risk för både skrov och propeller, säger Göran Södergren, produktchef båtförsäkringar på Svedea.

Ett enkelt tips är att vara extra uppmärksam på spår efter en normal vattenlinje som kan synas vid bryggor och stränder. Att flytbryggan ligger lägre än normalt eller om båten ligger lägre i förhållande till den fasta bryggan är tydliga tecken på att vattenståndet är lägre. SMHI har även en karta på sin webbplats med ett antal mätstationer längs hela vår kuststräcka.

– Eftersom det är många som kommer att sjösätta sina båtar den närmaste perioden vill vi öka alla båtägares uppmärksamhet på vattennivåerna. Det är lätt att glömma bort i ivern över att få båten i sjön och komma iväg. Att skaffa sig information om väder, vind och vattenstånd innan man ger sig iväg är ett bra sätt att minska riskerna för grundkänning, säger Göran Södergren.

Kolla alltid SMHI:s webbtjänst över vattenstånd och vågor innan du ger dig ut.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram