Sök på Svedea.se

Åtta glada och stolta stipendiater efter fullgjort manöverprov. Längst fram Svedeas representant Lotta Sundqvist.

Åtta glada och stolta stipendiater efter fullgjort manöverprov. Längst fram Svedeas representant Lotta Sundqvist.

2018-06-08

Svedeas båtstipendiater fick sina manöverintyg

Flera båtlivsundersökningar som Svedea har genomfört visar att det oftast är män som står bakom rodret. Båtstipendiet är Svedeas bidrag till att öka jämställdheten och det delades i år ut för fjärde gången. Helgen den 26–27 maj var det dags för åtta nya kvinnor att träna på navigering, manövrering och andra moment för att säkert kunna hantera en båt.

Det var åtta förväntansfulla och laddade kvinnor som gav sig ut i Stockholms skärgård för två intensiva dagar, fyllda med praktiska övningar under professionell handledning. Utbildningen i Sjösportskolans regi är inriktad på att lägga till på olika ställen, man-över-bord, att hantera och manövrera en planande båt i hög fart, navigera i trånga passager och mycket mer. 

– Båtlivet är inte så jämställt som det borde vara. Männen är kraftigt överrepresenterade bland dem som står bakom rodret. Vi på Svedea vill göra vad vi kan för att ändra på det och Båtstipendiet är ett sätt att stötta kvinnor som vill ta större plats på båten, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring hos Svedea.  

Efter praktiska övningar klarade alla deltagarna det skriftliga provet som ledde till manöverintyg. En av stipendiaterna var Jeanette Hedström från Oxelösund.

– Jag vill verkligen tacka för att jag fick möjligheten att gå denna utbildning. Den har varit så inspirerande och lärorik och framförallt att jag har fått ett självförtroende som innebär att jag vågar lägga till och manövrera båten. Det var en toppenhelg med mycket skratt och härliga tjejer, säger Jeanette.

Nästa år får åtta nya kvinnor chansen att bli stipendiater. Ansökan till Båtstipendiet 2019 öppnar senare, håll utkik på Svedeas webbplats.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram