Sök på Svedea.se

Vi måste få ett stopp på handeln med smuggelhundar!

Vi måste få ett stopp på handeln med smuggelhundar!

2020-11-25

Svedea: Sluta köpa hundar utan känt ursprung!

Runt om i världen lever hundtikar i små burar under vidriga förhållanden. Deras enda uppgift är att producera så många valpkullar som möjligt för att smugglas utomlands. Ett okänt antal valpar hamnar i Sverige för att säljas till okunniga köpare. För att få stopp på handeln med smuggelhundar måste hundköparna bli bättre på att kolla upp valpens bakgrund!

"Redan när hon var nio månader fick hon sin första valpkull. Sen följde ytterligare elva kullar – en på varje löp – innan hon slutligen dog. Hela livet levde hon i en liten stålbur i sin egen avföring utan mänsklig kontakt." Så ser verkligheten ut för många hundar i världen. En kriminell handel som drivs av giriga uppfödare och aningslösa hundköpare. 

– Handeln med smuggelhundar har pågått länge, men har fått ett extra uppsving nu under coronapandemin. Allt fler vill ha hund som sällskap vilket lett till att efterfrågan har ökat kraftigt. Då passar kriminella hunduppfödare på att sko sig på okunniga förstagångsköpare. Och så länge köparna finns kommer den här smutsiga handeln att fortgå, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Svedeas fem råd för att motverka hundsmuggling

Känner du att du har den tid, ekonomi och det tålamod som krävs för att ha hund och beslutat dig för att köpa en valp? Tänk då på följande innan du gör ditt val:

  1. Köp inte en hund på impuls. Hunden kommer att vara en stor del av ditt liv i många år.
  2. Ta reda på så mycket du kan om uppfödaren. Facebook och webbplatser kan ge mycket information.
  3. Se till att alltid få träffa mamman i en hemmamiljö.
  4. Kräv alltid intyg på veterinärbesiktning och köpeavtal på plats hos säljaren.
  5. Köpahund.se (SKK) förmedlas bara hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben.

– Man får inte gå i fällan att tycka att man gör den gulliga lilla valpen en tjänst genom att köpa hunden och ge den ett hem. Det må rädda just den individen, men samtidigt så innebär detta att ”uppfödningen” fortsätter. Så länge hundar utan känt ursprung köps så bidrar man till att denna vidriga avel fortgår, avslutar Odd Einar Bruem.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram