Sök på Svedea.se

2019-09-23

Svedea listar de 5 vanligaste skadorna för jakthundar

Älgjakten har redan startat i norra Sverige och snart är det dags för jägarna och deras hundar i resten av landet. Under jakttider skjuter antalet skador som drabbar jakthundar i höjden. Förbereder du dig och din hund rätt minskar ni risken att råka illa ut.

Jakthundar är visserligen kända för sin goda fysik och hälsa. Men skador i samband med jakt drabbar omkring ett par tusen hundar varje år, även vältränade.

– Bra träning räcker inte, rätt utrustning är lika viktigt. Skyddsväst, reflexer och GPS till exempel. Vid ett tillfälle hamnade en hund i en isvak, men hittades i tid tack vare spårsändaren. Och att hunden syns ordentligt kan vara avgörande om den korsar en väg i mörkret, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

De vanligaste skadorna

 1. Trafikskador 
 2. Viltskador
 3. Sår och stickskador från grenar och buskar
 4. Muskelsträckningar
 5. Växtdelar och frön som sätter sig i ögon och luftvägar

Rätt förberedelser minskar skaderisken

Jakt ställer stora krav på jakthundens fysik, kondition och utrustning. Följer du Svedeas checklista ökar chansen att du och din hund får en lyckad jakt tillsammans.

 • Din hund måste vara vältränad och ha en god grundkondition.
 • Se till att hunden syns ordentligt! Helst både skyddsväst och reflexer.
 • Använd GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.
 • Massera hunden och håll den varm hela jaktdagen så den inte stelnar till.
 • Maten är viktig. Ge en fjärdedel med foder innan jakt, lika mycket under jakten och resten på kvällen.
 • Vatten bör finnas tillgängligt hela jaktdagen, men ge den inte för mycket.
 • Undersök din hund noga efter jaktdagens slut. Den kan ha fått småskador som kan leda till infektioner om de inte sköts om.
 • Olika jaktformer har olika förutsättningar och utmaningar. Hör med din veterinär vad du behöver tänka på för just din hund.

– Trots perfekta förberedelser kan oförutsedda saker hända under jakt. Därför vill vi uppmana alla jägare att se över sin hunds försäkringsskydd. Jämför gärna olika försäkringar och vad du får för pengarna innan du bestämmer dig, avslutar Odd Einar Bruem.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram