Sök på Svedea.se

2014-04-10

Så undviker du problem vid sjösättningen

Den rekordtidiga våren gör att påskhelgen för många blir starten på båtsäsongen. Marinor och båtuppläggningsplatser kommer att fyllas av förväntansfulla båtägare som ser över sina båtar efter vinterförvaringen. Specialisten på båtförsäkring, Svedea, har undersökt vad båtägare uppfattar som den största risken vid sjösättning och tipsar om hur man bäst undviker allvarliga skador.

Svedea har i en ny undersökning frågat ca 1 000 av sina kunder om vad de uppfattar som de största riskerna i samband med vårrustning och sjösättning. Flest, 28 %, tror att den vanligaste skadan är stöld av utombordare. Ungefär lika många, 26 %, tror att sjunkskador är vanligast.

– Stölder är ett ständigt problem och avtäckta båtar som står oskyddade lockar till sig tjuvarna. Ett tips är att sjösätta så fort som möjligt efter vårrustningen eftersom det är svårare att lyfta av motorn på en båt som ligger i sjön, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

– Sjunkskador är inte lika vanliga men desto tråkigare för båtägaren. Många gånger blir skadorna så omfattande att båten inte går att rädda. Klassikern, att glömma sätta i dyvikan, kan vara nog så pinsam men upptäcks oftast då vattnet rusar in. Värre är det om man slarvar med att kolla genomföringar och ventiler eller att länspumpen fungerar som den ska, säger Göran Södergren.

Enligt SMHI var det redan i början av mars vår i stora delar av landet och nu är det endast sjöarna i norr som fortfarande istäckta.

– Den tidiga våren gör att många båtägare planerar en rekordtidig start på båtsäsongen. Vår undersökning visar att fyra av tio sätter båten i sjön minst två veckor tidigare än i fjol, säger Göran Södergren.

Svedea tipsar här om några viktiga saker att komma ihåg i samband med vårrustning och sjösättning:

  • Se till att bordgenomföringar är hela och täta. Byt ut torra och spröda slangar.
  • Kontrollera oljan i drev- och växelhus, byt om den är det minsta mjölkig.
  • Är offeranoderna OK?
  • Kontrollera brandsläckaren!
  • Ska du flytta båten med trailer, spänn fast ordentligt även om sträckan är kort.
  • Om båten ska lyftas med sling, kontrollera så att banden ligger rätt och inte orsakar skador.
  • Innan sjösättning – stäng alla ventiler och sätt tillbaka dyvika och givare till logg och ekolod.
  • När båten är sjösatt – öppna ventilerna, en i taget, och se så de inte läcker. Kontrollera också att länspumpen fungerar.


För mer information kontakta:
Göran Södergren, produktchef båt på Svedea, 08-790 03 11, goran.sodergren@svedea.se


Svedea är ett nischat bolag med en tydlig ambition: Att bli nummer ett i de marknadssegment där bolaget är verksamt.Högt engagemang, starkt kundfokus och en passion för försäkring karakteriserar Svedea. Bakom bolaget står International Insurance Company of Hannover Plc, helägt dotterbolag till ett av världens största återförsäkringsbolag – Hannover Re.

Svedea erbjuder:

Båtförsäkring
Vattenskoterförsäkring
Mc-försäkring
Skoterförsäkring
ATV-försäkring
Försäkring för begagnade bilar
Företagsförsäkring

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram