Sök på Svedea.se

2017-06-13

Så undviker du att gå på grund i sommar

Många båtägare oroar sig för att köra på grund. Inte alls obefogat då det är den vanligaste skadan under högsäsong. Allra störst är risken när man kör i sina hemmavatten eller om man kör en båt man är ovan vid. Svedea presenterar sina bästa tips för att du ska slippa drabbas.

Att det som döljer sig under vattenytan kan ställa till det för båtägare är det ingen tvekan om. Enligt en undersökning som Svedea genomfört är att köra på grund också ett av de största orosmomentet för ägarna. Bland de nästan 4 000 båtägarna som deltog i undersökningen är det hela 55 % som uppfattar det som en av de största riskerna med att köra båt.

– Att köra på grund är den överlägset vanligaste båtskadan sommartid och sett över året så står grundstötningar för nästan hälften av våra skadekostnader för båt. Oftast kör folk faktiskt på grund i sina hemmavatten för att man felaktigt tror att man kommer ihåg alla grynnor, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

– Risken för grundstötning är allra störst om du kör en båt som är ny för dig. Den kanske går lite djupare än vad man tror eller uppför sig lite annorlunda än tidigare båt och då är det lätt att man kör in i till exempel brygga eller berg vid tilläggning, fortsätter Göran Södergren.

Tre tips för att undvika grundstötning

  • Ha alltid sjökort eller plotter tillhands även om du kör i bekanta vatten
  • Ha koll på vattenståndet – är det riktigt lågt kan även ställen där man brukar köra bli farliga
  • Kör du en båt du inte är van vid – testa hur den beter sig på fritt vatten så du har full koll på reglagen innan du lägger till för första gången.

 

För mer information kontakta:
Göran Södergren, produktchef båtförsäkring, 08-790 03 11, goran.sodergren@svedea.se

Svedea erbjuder:

Båtförsäkring
Vattenskoterförsäkring
Mc-försäkring
Skoterförsäkring
ATV-försäkring
Bilförsäkring
Företagsförsäkring
Hundförsäkring
Kattförsäkring

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram