Sök på Svedea.se

2017-02-07

Så håller du vovven varm i vinter

Nu har temperaturen återigen sjunkit på många ställen i landet och då finns det en del att tänka på för alla hundägare. Svedea presenterar fyra tips som hjälper dig att hålla hunden varm i kylan.

Hur väl hundar är rustade för vinter och kyla varierar så klart. Förutom typ av päls så påverkas pälsens skick och värmande funktion av flera faktorer – till exempel näringsintag och hur mycket hunden vistas utomhus. Och många hundar behöver lite hjälp för att inte frysa i vinter.

– En del hundägare känner inte till att hundar har ett skyddande hudfett som hjälper dem att hålla sig varma. Det lagret försvinner när man schamponerar hunden och sedan tar det cirka två dygn innan det kommer tillbaka igen – så tvätta inte hunden i onödan när det är kallt ute, säger veterinär Ylva Trygger.

Ett ordentligt täcke är bra att ha kalla vinterdagar, framför allt på valpar, hundar med lite och tunn päls, gamla hundar och hundar med artros. Men det gäller att inte bara ha ett täcke utan också att det sitter rätt. Täcket bör gå långt upp på halsen, gå ner en bit på frambenen för att skydda armbågen och tillräckligt långt bak för att täcka svansroten. Det är vanligt att hundar får artros i ländrygg eller i höftregion och täcken som slutar för långt upp på ryggen gör ingen nytta. Se också till att snö inte kommer in under täcket eftersom snön tinar av kroppsvärmen och kyler hunden.

Svedeas fyra viktigaste vintertips!

  • Schamponera inte hunden i onödan
  • Se till att vintertäcket är tillräckligt långt över ryggen
  • Värm upp hunden ordentligt före träning – särskilt efter bilresor – för att minska risken för sträckningar eller andra skador
  • Klipp bort långt hår runt tassarna så att snö inte fastnar och kyler ner tassarna

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, Chef för djurförsäkring på Svedea, 08-790 03 33, oddeinarbruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders Brändström

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram