Sök på Svedea.se

2020-05-20

Riskfyllt med många ovana båtförare i sommar!

Sommaren 2020 kommer rekordmånga svenskar att tillbringa i Sverige till följd av covid-19. Ett ökat antal semesterfirare planerar för en båtsommar, vilket ökar risken för skador till sjöss. Det befarar Svedea efter att ha tagit del av rapporter från SweBoat, Båtbranschens Riksförbund och handelssajten Blocket.

SweBoats undersökning "Den svenska båtsommaren 2020" visar att andelen svenskar som funderar på att hyra båt sommaren 2020 ökar kraftigt mot föregående år. Ett stort intresse för en båtsemester i Sverige bekräftas av handelssajten Blocket, som rapporterar att sökningar på "båt" mer än dubblerats.

– Det är förstås härligt att fler får uppleva tjusningen med båtlivet – vi vill inget hellre. Men vi ser vissa risker också. Saknar man erfarenhet av att framföra en båt och har bristande kunskaper om sjövettsregler ökar naturligtvis risken att något händer, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Oavsett om man planerar att köpa eller hyra båt och saknar sjövana är det viktigt att känna till sitt ansvar. Som ägare eller hyresman är man befälhavare och därmed ansvarig för såväl båtens skick som dess framfart.

– Jag vill rekommendera alla som ska åka båt i sommar att fräscha upp sina kunskaper om sjövettsreglerna. Det gäller inte bara oerfarna, utan i lika stor grad de mer sjövana. Det blir trängre på våra vatten i sommar och alla måste ta sitt ansvar. Om alla tar till sig våra råd är mycket vunnet och vi kan se fram mot en härlig sommar till sjöss, avslutar Göran Södergren.

Svedeas 10 råd för en trevlig båtsommar

  1. Lär dig att läsa och förstå ett sjökort innan du ger dig ut.
  2. Kom ihåg nödvändig säkerhetsutrustning. Alla ombord bär förstås flytväst.
  3. Börja alltid med att kolla väderprognosen. Stanna hemma om vädret är dåligt. Sök lä eller närmaste hamn om du redan är till sjöss.
  4. Håll alltid god utkik och var försiktig med farten.
  5. Hjälp varandra! Både på sjön och på bryggan. Ta emot en tamp och hjälp andra att lägga till och lägga ut.
  6. Ska du ta dig igenom ett trångt sund? Ta ner seglen och gå för motor.
  7. Ha alltid god marginal och passera inte för nära andra båtar.
  8. Kom ihåg svallet från din båt när du passerar förtöjda båtar.
  9. Visa tydligt vart du ska åka när du girar och håll kursen.
  10. Håll säker fart. Speciellt i trånga passager, svårnavigerade vatten, hårt trafikerade områden och vid nedsatt sikt, mörker eller dimma. Följ alltid hastighetsbegränsningen när sådan finns – i Sverige gäller 3, 5 eller 8 knop.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram