Sök på Svedea.se

2021-12-28

Nya och gamla hundägare bävar inför nyår

Storslagna fyrverkerier blir öronbedövande skräckupplevelser för många hundar så här års. Med rekordmånga nya och ovana hundägare ser Svedea anledning att tipsa om hur man kan hjälpa sin hund när det smäller.

Svenska Kennelklubben uppger att ungefär en kvarts miljon hundar i Sverige är skotträdda och tiotusentals medicineras när smällandet sätter fart. Att fyrverkerier skapar mycket lidande och obehag för våra hundar är ett obestridligt faktum. 

– Aldrig tidigare har det funnits så många hundar som nu och aldrig tidigare har det funnits så många ovana hundägare. Många som saknar erfarenhet av att ha hund vet kanske inte ens att den är skotträdd och inte heller vad man kan göra för att mildra hundens upplevelser när det brakar loss, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Ta inte ut hunden!

– Om jag ska framhäva ett av våra tips på listan är det att inte ta ut hunden vid tolvslaget – den har ingen glädje av fyrverkerierna. Varje år sliter sig skräckslagna hundar och flyr i panik från sina hussar och mattar som valt att ta ut sina hundar på årets sämsta tidpunkt, avslutar Odd Einar. 

Att vänja sin hund vid fyrverkerier och smällare tar tid. Men det finns flera tips som kan göra nyårsafton mindre plågsam, både för hundägare och hundar.

Så skyddar du hunden runt nyår

Även om du inte hinner träna hunden för nyårssmällarna finns några åtgärder du kan ta till. Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos 10 bästa tips:

  1. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget. Hundar flyr i panik varje år när pangandet börjar.
  2. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.
  4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och försök dämpa ljudet så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet, gärna med hjälp av tungt tyg.
  6. Fetvadd i hundens öron eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro.
  8. Beröring – massera gärna din hund, det har också en lugnande effekt.
  9. Visa inte medlidande med din hund, det bekräftar bara hundens rädsla.
  10. Var nära din hund så den känner ditt stöd.

Mer om att vänja din hund vid nyårssmällare

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare-forebyggande

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram