Sök på Svedea.se

2020-02-27

Ny statistik: Fyrhjulingarna har ökat men andelen personskador har minskat

Antalet fyrhjulingar i Sverige har ökat under senare år, samtidigt som andelen personskador minskat väsentligt. Det visar färsk skadestatistik från Svedea.

Ny statistik från Svedea visar en tydlig positiv trend avseende personskador kopplade till ATV-körning under perioden 2016–2019. Totalt sett har personskadefrekvensen sjunkit med närmare 22 %.

– Naturligtvis är det väldigt glädjande att andelen personskador minskar markant, trots att det totala antalet fyrhjulingar växer. Det visar även offentlig statistik från SCB samt skadestatistik i Strada informationssystem som bygger på rapportering från polis och svenska akutsjukhus, säger Fredrik Lilliehöök, produktchef för ATV-försäkring på Svedea.

De förbättrade siffrorna beror på flera faktorer. Ett ökat säkerhetsmedvetande hos ATV-förarna tillsammans med införande av förarbevis förklarar sannolikt en stor del av den sjunkande skadestatistiken.

– Även om skadestatistiken har en positiv trend måste vi fortsätta arbeta med olika skadeförebyggande insatser. Det gäller allt från personlig skyddsutrustning till att jobba för att minska de alkoholrelaterade olyckorna, säger Fredrik Lilliehöök.

Svedeas säkerhetstips för ATV-förare

  • Kör aldrig alkoholpåverkad
  • Använd alltid hjälm
  • Var extra försiktig vid färd på allmän väg
  • En ATV är ingen leksak
  • Tänk på att ha rätt förarbehörighet

Fakta: Vad är en ATV?

En ATV (All Terrain Vehicle) är ett fordon med fyra eller sex hjul som främst används som arbetsfordon i skog och mark, men också som rekreationsfordon. Dessa fordon finns i flera olika registreringformer. Mer finns att läsa på Snö & Terrängfordonsbranschens hemsida.

För mer information kontakta:

Fredrik Lilliehöök

Produktchef snöskoter- och ATV-försäkring

0696-170 42 fredrik.lilliehook@svedea.se

Facebook

Instagram