Sök på Svedea.se

2016-11-01

Nu sker viltolyckorna – så undviker du dem

Höst är lika med högsäsong för viltolyckor. Att krocka med vilt är en betydande risk för bilister och mc-förare – bara i år har det skett nästan 40 000 viltolyckor i Sverige. Svedea tipsar om vad du ska tänka på för att minska risken att drabbas.

Hittills i år har det skett nära 40 000 viltolyckor på vägarna, vilket i snitt blir ca 130 per dag. Troligen sker även fler olyckor som aldrig anmäls. Vilt är med andra ord en stor risk för bilister och mc-förare.

– Något som få tänker på är att vilda djur är som mest aktiva i gryningen och skymningen, det vill säga samma tider som vi kör till och från jobbet. Så det gäller att vara uppmärksam, inte köra för fort och ha en bil eller mc i bra skick så att man både hinner se och bromsa om viltet dyker upp, säger Mikael Modin, motorskadereglerare på Svedea.

Viltolyckor med rådjur är det allra vanligaste, av årets olyckor är över 30 000 rådjursolyckor. Älgar, som på grund av sin storlek ses som det farligaste viltet för människor att krocka med, kommer på andra plats följt av vildsvin.

Svedeas tre bästa tips

  • Sänk farten – extra viktigt när sikten är dålig eller du kör på väg utan viltstängsel.
  • Var extra uppmärksam i gryning och skymning – det är då djuren rör sig som mest och risken är störst att de tar sig ut på vägarna.
  • Kontrollera att bilen/mc:n är i bra skick – kontrollera framför allt att framlysena fungerar så du har så bra och lång sikt som möjligt samt att däcken är i bra skick så att du inte har några problem att bromsa snabbt.

Om du kör på eller krockar med visst vilt är du enligt lag skyldig att anmäla olyckan till polisen. Det gäller bland annat för älg, hjort, rådjur och vildsvin.

Statistiken är hämtad från Nationella Viltolycksrådet (www.viltolycka.se)

 

För mer information kontakta:
Kivan Kaivanipour, produktchef bilförsäkring, 08-790 04 15, kivan.kaivanipour@svedea.se

 

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram