Sök på Svedea.se

2020-04-06

Mc-åkare – se upp för löst grus på asfalten i påsk!

Varje vår rullar tusentals körsugna mc-ägare ut sina hojar efter vintern, inte minst under påskveckan. Men vägarna är förrädiska, då lösgrus på asfalterade vägar kan överraska i nästa kurva. Läs Svedeas tips innan du tar hojen på premiärturen.

Svedeas årliga kundundersökning Mc-kollen visar även i år att mc-ägare uppfattar löst grus på vägarna som en av de största riskerna med att åka motorcykel. Det svarade hela 68 %. 

– Så här har det sett ut i våra undersökningar de senaste åren. Och avåkningar till följd av löst grus kan ge väldigt allvarliga personskador, så det är lätt att förstå. Dessutom drabbas räddningstjänsten, ambulansverksamheten och vården av stora kostnader som alla skattebetalare får vara med och dela på, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Vägarna ska vara sopade senast 31 maj

Det tar lång tid innan kommuner och Trafikverket hinner ta upp allt grus. Senast 31 maj ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopad, beroende på vilken del av landet det gäller. Men det är viktigt att vara uppmärksam på väglaget även från 1 juni.

– Vi vill uppmana alla hojåkare att vara extra försiktiga, speciellt så här i början på säsongen. Förutom rullgruset är vi många som är lite rostiga efter vinteruppehållet. Men försiktiga ska naturligtvis alla trafikanter vara. Inte minst bilister som också är ovana vid att vägarna nu även fylls av mc-åkare, säger Stefan Karlsson.

Svedeas 5 tips inför hojpremiären

  • Håll ögonen öppna och kör långsamt. Räkna med att det fortfarande finns kvar massor av grus på asfaltvägarna från vinterväghållningen. 
  • Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket på 0771‑921 921 (öppet dygnet runt) eller via webbformulär
  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års. Glöm inte kolla lufttrycket efter vinterförvaringen, om du har nya däck, tänk på att de kan vara extra hala i början.
  • Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen. Gå gärna en avrostningskurs med till exempel SMC, Sveriges Motorcyklister.

För mer information kontakta:

Stefan Karlsson

Produktchef mc-försäkring

08-790 03 17 stefan.karlsson@svedea.se

Facebook

Instagram