Sök på Svedea.se

2018-02-20

Många mc-ägare kör med osäkra hjälmar

I Mc-kollen 2018, en undersökning som Svedea gör bland sina mc-kunder, framkommer att hela 26 % av mc-åkarna riskerar att köra runt med hjälmar som inte ger ett fullgott skydd.

I undersökningen Mc-kollen har närmare 9 000 av Svedeas kunder svarat på frågor om sina mc-vanor. I svaren framkommer att 61 % av mc-ägarna byter hjälm minst vart femte år, vilket är vad de flesta tillverkare anser vara livslängden för en mc-hjälm. Samtidigt uppger 8 % att de använder en hjälm som är äldre än 6 år och var fjärde mc-ägare (26 %) att de endast byter hjälm om den gamla blivit skadad.

– En hjälm bör bytas vart tredje till vart femte år för att du ska ha bästa möjliga skydd. Hos en äldre hjälm har innehållets stötdämpande effekt försämrats och dessutom blir skalet successivt skörare på grund av att det utsätts för solens UV-strålar, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

En annan hjälmrelaterad säkerhetsrisk är uppfattningen som delas av en fjärdedel av mc-åkarna – att alla hjälmar är godkända i Sverige oavsett var man har köpt dem. Detta stämmer dock inte - tester och säkerhetsmärkningar av hjälmar varierar mellan olika länder. I Sverige krävs att en hjälm är E-märkt och även typgodkänd enligt ett särskilt reglemente så det gäller att tänka till innan man köper en hjälm från utlandet.

– Man ska alltid kolla upp hjälmens säkerhetsmärkning en extra gång om man köper hjälm från till exempel USA. Att åka runt med en icke-godkänd hjälm kan leda till böter om man stoppas men mer allvarligt är att den kanske inte ger ett lika bra skydd om olyckan skulle vara framme, säger Stefan Karlsson.

För mer information kontakta:

Stefan Karlsson

Produktchef mc-försäkring

08-790 03 17 stefan.karlsson@svedea.se

Facebook

Instagram