Sök på Svedea.se

2015-12-07

​Kattägare riskerar stora kostnader

De allra flesta av Sveriges hundar är försäkrade men fortfarande saknar drygt hälften av Sveriges 1,2 miljoner katter försäkring. Det betyder att många kattägare kan drabbas av stora kostnader om katten blir sjuk eller skadad och behöver uppsöka veterinär.

Allt fler försäkrar sina husdjur, men skillnaden är stor beroende på vilket djur man har. Drygt 8 av 10 försäkrar sin hund medan bara 4 av 10 försäkrar sin katt.

– Katter har gått från att vara ladugårdskatter med uppgift att fånga råttor till att vara fullvärdiga familjemedlemmar som man vill ta hand om på allra bästa sätt. Att det trots det är så många som inte försäkrar sina katter tycker jag är oroväckande. Behovet att besöka veterinären kan komma oväntat och utan försäkring kan det bli dyrt, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Tre av de vanligaste skadorna på katter är bitskador, urinvägsproblem och tandsjukdomen TR (tidigare kallad FORL). Om en katt till exempel drabbas av urinsten och måste opereras kan det kosta 25 000 kronor utan försäkring, medan en ägare som försäkrat sin katt kan komma undan med en femtedel av kostnaden i självrisker.

– Många ägare är inte medvetna om vad det kan kosta att besöka veterinären, medelkostnaden för ett veterinärbesök med katt ligger närmare 4 000 kronor. Ser man till vilka sjukdomar katter kan drabbas av är några hundralappar per år för försäkring ett billigt och bra skyddsnät, säger Odd Einar Bruem.

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Facebook

Instagram