Sök på Svedea.se

2020-11-18

Hårda vindar och snöfall på väg – se till din båt!

SMHI varnar för hårda vindar och kraftigt snöfall i stora delar av landet. Redan i natt och under morgondagen kommer ovädret in västerifrån med både högt och lågt vattenstånd som följd. Båtar som fortfarande ligger i sjön bör ses till snarast liksom upptagna båtar övertäckta med presenning.

Vi har ett lågtryck med såväl hårda vindar som snöfall att vänta, varnar SMHI. För Västerbottens läns kustland har en klass 2-varning för snöfall utfärdats och det finns även klass 1-varningar för Jämtland och Norrbotten. I södra och mellersta Sverige kommer det att blåsa ordentligt, så det finns god anledning att se till båten.

– Ovädret har dröjt i år, men nu verkar det vara här. Varje år sjunker eller skadas båtar, ofta beroende på att båten inte varit förtöjd ordentligt. För korta förtöjningstampar är en annan vanlig anledning till skada, då båten dras ner under vattenytan när vattennivån stiger. Men även på land kan båtar skadas, då ställningar blåser omkull eller presenningar blir vindfång som gör att båten välter, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Svedeas tips för att undvika skador på båten

  • Kontrollera alla förtöjningar extra noga, förtöj för storm.
  • Sätt ut alla fendrar som du har för att skydda din båt och grannens båt.
  • Finns det en mer skyddad plats, flytta båten dit.
  • Vänd båten så fören ligger ut mot vinden om den ligger i utsatt läge.
  • Lägg ut båten en bit från land och ha längre förtöjningstampar så båten rör sig bättre i vattnet.
  • Om du har möjlighet, ta upp båten.
  • Var rädd om dig själv, gå inte ut på en brygga om risken är för stor.

Ta SMHI:s varningar på allvar. Gör vad som är möjligt för att skydda båten, dock utan att äventyra den egna säkerheten. Tänk också på risken för halka på vägarna.

För mer information kontakta:

Facebook

Instagram