Sök på Svedea.se

2019-05-16

Grillväder i helgen – men låt inte hunden smaka!

På många håll i landet ser helgvädret ut att bli som gjort för att grilla. Men lika gott som det är för oss människor, lika farligt kan det vara för hundar. Varje år kommer hundar till djursjukhusen för att de blivit sjuka efter att ha ätit grillat.

I vår iver att få komma utomhus och avnjuta en läcker grillmiddag är det lätt att glömma bort att grillning kan vara farligt för våra hundar. Svedea har redan fått in skadeärenden där hundar tuggat i sig majskolvar som fastnat i tarmarna.

– Vanligast är att hunden fått i sig främmande kropp som det heter. Det kan vara ben från olika sorter av kött och fisk, majskolvar eller träspett som fastnar i magen vilket gör att hunden måste buköppnas med både lidande för djuret och stora kostnader som följd. Sen är det allmänt onyttigt med fet grillad mat som gör att magen slår bakut, med både kräkningar och diarré som följd, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Många hundägare är medvetna om att grillat kan vara farligt, men gäster på grillfesten känner sällan till vilka konsekvenser det kan få. I värsta fall kan hunden bli så sjuk att den avlider. 

– Alla hundägare vet att hundar kan vara blixtsnabba när de känner doften av något gott. Det räcker med ett obevakat ögonblick för att hunden ska hinna sno åt sig en lockande flintastek. Det kan också vara svårt att motstå hundens vädjande blick, men vi vill avråda alla hundägare från att låta den smaka, säger Odd Einar Bruem.

Svedeas grilltips till hundägare

  1. Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
  2. Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  3. Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  4. Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  5. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller att den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär. 

OBS! Tänk på att det kan råda eldningsförbud på vissa orter. Kontrollera vad som gäller i din kommun.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram