Sök på Svedea.se

2020-05-29

Grillat är gott – men livsfarligt för hundar!

Vädret i helgen ser ut att bli som gjort för att grilla. Men grillsäsongen är en farlig tid för våra hundar som varje år blir sjuka eller skadas efter att ha ätit från grillen. Svedea har grilltipsen för dig med hund.

Värmen verkar ha kommit för att stanna och tiotusentals grillar plockas fram runt om i landet. Men det är inte bara vi människor som gillar grillat – en korv eller köttbit får det att vattnas i munnen på hundar också. Fast låt inte hundens vädjande blick få dig att bjuda på en kotlett, det kan vara livsfarligt för hunden.

– Hundar som blir sjuka, skadade eller till och med avlider efter att ha ätit grillat är ett återkommande problem. Ofta är det ett ben, majskolv eller träspett som fastnat i tarmen och kan behöva opereras bort genom att öppna buken. Det medför svårt lidande för hunden och kan dessutom komma att bli väldigt kostsamt för hundägaren, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Det är inte bara så kallad "främmande kropp" – det vill säga saker som fastnar i magen – som är farligt. Grillad mat och tillbehör innehåller ofta mycket fett och starka kryddor, vilket kan leda till kräkningar och diaréer för hunden.

– De flesta hundägarna är väl medvetna om riskerna med grillat, men middagsgästerna har kanske inte samma koll och sticker ett köttben till hunden under bordet. En bra idé är att upplysa sina vänner att inte bjuda hunden. Sen får man inte glömma hur snabb hunden kan vara när den får vittring på något gott. De nygrillade lammracksen kan vara borta från uppläggningsfatet i ett nafs, säger Odd Einar.

Svedeas 6 grilltips till hundägare

  1. Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
  2. Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  3. Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  4. Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  5. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.
  6. Släng aldrig grillrester i naturen, hundar nosar snabbt upp och sätter i sig benrester innan du hinner blinka.

OBS! Tänk på att det kan råda eldningsförbud på vissa orter. Kontrollera vad som gäller i din kommun.

35 saker hunden bör undvika kan du läsa här.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram