Sök på Svedea.se

2017-06-28

Grillat är gott – men inte för hunden

Sommar och sol gör att grillarna går för högvarv på uteplatser och i trädgårdar. Men hur god maten än är för oss människor kan den vara direkt livsfarlig för hunden, så det gäller att hålla koll på både grill och vovve.

Så här i sommartider är det högsäsong för grillning. Gott och trevligt tycker de flesta men tyvärr desto farligare för våra fyrbenta vänner.

– Varje år kommer det in hundar till djursjukhusen som blivit dåliga i anslutning till grillning. I vissa fall kan det krävas operation för att få ut till exempel ett ben eller en majskolv som fastnat i hundens tarm och det har tyvärr hänt att hundar avlidit på grund av att de fått eller snott mat från grillen, säger veterinär Ylva Trygger.

– Det vanligaste är att hundar lyckas få tag på köttben och då gäller det att hålla koll på hunden de närmaste dagarna så att man ser att den äter och bajsar som den ska. Verkar den förstoppad eller påverkad i allmäntillståndet är det viktigt att kontakta veterinär, fortsätter Ylva Trygger.

Tre viktiga tips när du grillar

  • Ge inte hunden grillrester – Överblivna majskolvar eller fågel-, fläsk- och fiskben kan orsaka stopp i tarmen hos en hund och leda till att hunden måste opereras. Ben kan dessutom fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm.
  • Håll feta såser och kryddor för dig själv ­­ – För mycket fett kan leda till att hunden får en inflammation i bukspottskörteln och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  • Var försiktig med engångsgrillspett i trä – Får hunden i sig ett grillspett i trä kan det i värsta fall sticka hål på magsäcken.

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram