Sök på Svedea.se

2015-04-09

Dubbelt så stor skaderisk när du byter mc

Varje år får 65 000 motorcyklar nya ägare och förarna utsätter sig därmed för en ökad risk. Skaderisken är nämligen dubbelt så stor första året jämfört med när man ägt sin motorcykel i mer än ett år. Det visar skadestatistik från mc-försäkringsspecialisten Svedea.

Förra året skedde totalt cirka 65 000 ägarbyten av motorcyklar inklusive nyregistreringar. Något som kraftigt ökar risken för skador enligt statistik från försäkringsspecialisten Svedea. Första året med en ny mc drabbas nämligen var tolfte ägare av en skada. Detta kan jämföras med var tjugofemte ägare bland de som ägt sin mc i mer än ett år. Riskökningen gäller vid köp av både fabriksny och begagnad motorcykel. Den avgörande faktorn är att motorcykeln är ny för ägaren

– Att byta hoj innebär alltid en ökad risk. Nya ägare drabbas i större utsträckning av skador vilket beror på att man inte hunnit bekanta sig med hojens köregenskaper. Det kan ta tid att vänja sig vid den nya motorcykelns körställning, bromsegenskaper och viktfördelning så det gäller att köra försiktigt från första metern, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

En annan av orsakerna till det den dubblerade skaderisken är att helt nya däck har en hal yta. Man behöver därför vara försiktig på gasen och vid inbromsning innan däcken ruggats upp. För att minska risken kan man själv rugga upp däcket med sandpapper eller prata med handlaren vid leverans för att se om butiken kan hjälpa till att få bort den skyddande ytan.

– Med helt nya däck kan det räcka med att luta sig normalt i en rondell eller dra på med gasen när man ska svänga ut på en väg så släpper däcken. Har man tur blir det bara en sladd men risken för att köra omkull är stor. Därför vill vi uppmana alla som köper ny hoj att köra extra lugnt, säger Olle Molin.

Svedeas bästa tips när du köper en ny mc

  • Om mc:n har nya däck, rugga upp dem med sandpapper.
  • Kör extra försiktigt i kurvor tills du lärt dig hur mc:n reagerar.
  • Tänk på att bromsen kan ta på ett annat sätt än vad du är van vid.

 

För mer information kontakta:
Olle Molin, produktchef mc-försäkring, 08-790 04 10, olle.molin@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram