Sök på Svedea.se

2021-05-25

Bjud inte hunden på grillfesten!

Att stå emot hundens vädjande blick vid grillen kan vara svårt. Men det handlar om hundens hälsa och att slippa behöva åka till djursjukhuset med en sjuk hund. Svedea har de bästa grilltipsen för hundägare.

Sommaren är här och med den sparkar grillsäsongen igång på allvar. De förföriska dofterna lockar dock inte bara oss människor. Våra fyrfota vänner gillar också det mesta på grillbuffén, men för hundar kan en kotlett eller majskolv vara direkt livsfarligt.

– Vi varnar varje år för riskerna med att låta hundar smaka från grillen. Det kan finnas extra anledning nu, eftersom många har skaffat sin första hund det senaste året och kanske inte vet att grillen kan vara en dödsfälla. Till de vanligaste skadorna hör att något fastnar i tarmen och måste opereras bort – till exempel benbitar eller delar av ett träspett, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

En operation kan innebära att buken behöver öppnas för att plocka ut det som fastnat. Det är något som både är mycket smärtsamt för hunden, men också kan bli väldigt kostsamt för hundägaren. Dessutom innehåller ofta grillat, såser och andra tillbehör mycket fett och starka kryddor som hunden kan bli sjuk av.

– Även om de flesta hundägarna vet att man inte ska bjuda sin hund på grillat kan det finnas gäster som inte vet om farorna. Det säkraste tipset är helt enkelt att inte bjuda hunden till grillfesten, utan hålla den på behörigt avstånd. En hungrig hund som fått upp vittring på något gott kan nämligen hugga för sig själv, utan att be om lov först, säger Odd Einar.

Svedeas 7 grilltips till hundägare

  1. Håll hunden på behörigt avstånd från grillen så att den inte kan bränna sig.  
  2. Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
  3. Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm.
  4. Hundar äter inte bara kött. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  5. Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  6. Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  7. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.

Och 2 tips till alla som grillar

  1. Släng aldrig grillrester i naturen, hundar nosar snabbt upp och sätter i sig benrester innan du hinner blinka.
  2. Tänk på att det kan råda eldningsförbud. Kontrollera vad som gäller i din kommun.

Det finns en hel del som kan vara farligt för hunden. Svedea har en lista på 35 saker hunden bör undvika.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram