Sök på Svedea.se

2020-09-29

Bilar, svampar och ekollon – hösten är en farlig tid för hunden!

Svedeas statistik visar att många hundar skadas eller avlider till följd av trafikolyckor under den mörka årstiden. Här listar vi de största farorna och hur du minskar risken att din hund råkar illa ut.

Getingar och ormar har dragit sig tillbaka, men hösten för med sig andra typer av faror för hundar. Störst av dem alla är trafiken, i synnerhet nu när mörkret tilltar.

– När du rör dig i trafiken med din hund måste du hålla hårt i kopplet och se till att ni syns ordentligt. Reflexer, reflekterande väst och blinkande hundhalsband gör att bilister upptäcker hunden mycket tidigare och hinner bromsa eller väja i tid. Detta gäller inte minst under jaktsäsongen, många som skadas är jakthundar. Och glöm inte att bära reflexer själv, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Trafiken inte enda faran

Förutom riskerna med att röra sig i trafiken med sin hund finns många andra saker att se upp med för hussar och mattar under hösten.

– Ekollon och hästkastanjer ligger i drivor och kan vara frestande för hundar, men kan vara giftiga att äta. Detsamma gäller giftiga svampar, som kan vara lika farliga som för människor. Växter som idegran, blomlökar och tuja kan också vara farliga för hundar. Jag rekommenderar även att behålla fästingskyddet tills dygnstemperaturen sjunkit under fem plusgrader och vaccinera mot kennelhostan, säger veterinären Ylva Trygger.

Höstens största faror

  • Trafiken – speciellt under jaktsäsongen.
  • Ekollon och hästkastanjer är giftiga att äta.
  • Giftiga svampar kan vara minst lika farliga för hundar som för människor.
  • Giftiga växter som idegran, blomlökar och tuja.
  • Glykollämningar på gator ökar under den kallare årstiden.
  • Kakaobark – liksom choklad – kan vara livsfarligt för hundar.
  • Fästingar kan utgöra ett hot så länge temperaturen håller sig över fem grader.

Läs även 35 saker hunden bör undvika.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram