Sök på Svedea.se

2017-02-15

Bil på fjällsemestern? Så undviker du dyra missar.

Under sportloven ökar trafiken på vägarna och många ger sig iväg på skidsemester. Men det gäller att ha koll på registreringsskylten, snö på taket och hur man packar takboxen – annars finns risken för både olyckor och böter.

Sportlovsveckorna är snart här och fler ger sig ut på vägarna för att ta sig till bland annat fjällen. Vid vinterkörning finns det dock några saker man bör tänka på för att minska risken för olyckor och slippa böter.

Tre viktiga vintertips:

  • Se till att registreringsskylten går att läsa
    Så här års kör många omkring med smutsiga eller snötäckta registreringsskyltar. Men det är faktiskt olagligt så se till att dina skyltar går att läsa annars kan du få 1 500 kronor i böter.
  • Ta bort snön på taket
    Snö som åker av biltaket kan skymma sikten antingen för dig själv eller för bilisten bakom som får snön på rutan. Förutom den stora olycksrisken kan snö på taket även ge böter på 1 500 kronor.
  • Packa takboxen rätt
    Ska du åka långt och ha mycket med dig kan en takbox vara bra. Men tänk på att bilen lätt kan bli vinglig om du lastar för tungt uppe på taket, så kör de tyngsta sakerna i bagageluckan. Glöm inte heller att säkra lasten inuti boxen så att lasten inte kommer i rörelse.

– Det här är tre enkla saker att göra men sådant många ändå missar. Det gäller att tänka till och se vilka konsekvenser något kan få – till exempel kan snö på taket vid en kraftig inbromsning leda till att du får snön över hela framrutan och inte ser något alls, vilket kan vara förenat med livsfara, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea.

För mer information kontakta:
Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring, 08-790 04 15, kivan.kaivanipour@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders Brändström

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram