Stipendiet för hojälskare

På Svedea älskar vi allt som har med hojlivet att göra och tycker att fler ska få chansen att uppleva det. Med vårt stipendium ger vi varje år hojälskare chansen att förverkliga drömmen om att ta mc-kort.

På Svedea älskar vi livet på hoj och vill att fler ska få upptäcka hur roligt det är att köra mc. 2012 instiftade vi därför vårt mc-stipendium som varje år ger nya hojälskare chansen att ta mc-kort. Sedan starten har närmare 70 nya hojåkare tagit det efterlängtade körkortet genom stipendiet!

Ansökan för mc-stipendiet 2024 är öppen mellan 26 januari – 29 februari.

Ansök nu

Tidigare mottagare om Mc-stipendiet

"Jag skulle rekommendera alla att söka Svedeas mc-stipendium. Det hjälpte mig att fullfölja min dröm."

– Marja, mc-stipendiat 2023

"Det har varit helt fantastiskt och väldigt roligt att dela samma mål med andra. Vi stipendiater har alla mc-intresset gemensamt och har verkligen stöttat varandra under utbildningen."

– Malin Eriksson, mc-stipendiat 2020

"En fantastisk upplevelse! Instruktörerna på BA Trafikskola ledde utbildningen med fenomenal metodik och mycket värme. Gruppgemenskapen växte sig väldigt stark och vi hjälptes hela tiden åt att höja varandra."

– Anders Lierud, mc-stipendiat 2019 

"Det engagemang och den kvalitet körlärarna gav i denna utbildning är svårt att få någon annanstans. Och vi stipendiater blev mer än bara studiekollegor. Snarare en liten familj som stöttade varandra hela vägen."

– Ronny Kollberg, mc-stipendiat 2018

"Det har varit en helt otrolig resa som resulterade i ett mc-kort. Svedea och BA Trafikskola har levererat över alla förväntningar om och om igen. Får du chansen så tveka inte en sekund, det är ett minne för livet."

– Kristofer Fasth, mc-stipendiat 2017

 

Vanliga frågor och svar

Stipendiet vänder sig till dig som drömmer om ett mc-kort och vill köra motorcykel. För att söka stipendiet måste du ha fyllt 20 år. Du ska kunna starta, stanna och växla en motorcykel och haft körkort för bil i minst två år. Du ska även ha kört bil regelbundet under de senaste två åren, så att du har den trafikvana som behövs.

Nej, du behöver inte vara kund hos Svedea för att ansöka om Mc-stipendiet.
Nej, du kan bara ansöka om stipendiet åt dig själv.
Vi behandlar endast en ansökan per person.

Som stipendiat tilldelas du upptill 20 000 kronor i bidrag för att ta ditt mc-kort. Du väljer själv trafikskola och bokar in riskutbildningar, teori, körlektioner, teori- och körprov på egen hand.

Stipendiesumman betalas ut delvis i tre steg och ersätter kostnader som stipendiaten har haft för inskrivningsavgift, riskutbildning 1, riskutbildning 2 samt för körlektioner.

  • Första delen av stipendiet ersätter inskrivningsavgift samt kostnad för riskutbildning 1 och riskutbildning 2. Beloppet utbetalas efter inskrivning på trafikskola.
  • Andra delen av stipendiet ersätter kostnader för maximalt fem körlektioner. Beloppet utbetalas efter det att lektionerna har genomförts.
  • Sista delen av stipendiet ersätter eventuella ytterligare kostnader för körlektioner. Beloppet (maximalt sammanlagt 20 000 kronor per stipendiat) utbetalas efter genomfört teori- och körprov.
Kostnader för inskrivningsavgift, riskutbildning 1 och riskutbildning 2 ersätts även om kostnaderna har uppkommit innan personen utsågs till stipendiat, förutsatt att kvitto kan uppvisas och att kostnaderna uppkommit under innevarande kalenderår.

Kostnader för körlektioner ersätts bara om de uppkommit efter personen utsetts till stipendiat. Utbetalning sker enbart mot uppvisande av kvitto.

Resor till och från trafikskolan samt kostnader för körkortstillstånd, teoriprov, körprov och tillverkning av nytt körkort ingår ej i stipendiet.

Om du som utsedd stipendiat inte har möjlighet att lägga ut egna pengar kan i vissa undantagsfall eventuellt en separat betalningslösning tas fram med utvald trafikskola.

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av representanter från Svedea. Juryn bedömer i ett första steg lämnad motivering och hur väl den ansökande uppfyller de grundläggande kraven. Utifrån detta utses tio finalister.

Om du utses till finalist får du i ett andra steg delta i en digital intervju. Syftet med intervjun är att bedöma finalistens kunskapsnivå och hur personen förmedlar sin motivation och passion för mc-åkning. Under intervjun vill vi också veta vid vilken trafikskola du tänker ta mc-kort.
 Juryn gör därefter en samlad bedömning av finalisternas lämnade motiveringar och genomförd intervju, och väljer slutligen ut sex stipendiater.

Ett mindre tröstpris kommer att utgå till de fyra finalister som inte utses till en av årets stipendiater.
Reglerna för 2024 års ansökan till Mc-stipendiet hittar du här.