Våra försäkringar
Om mc-försäkringen
Märkesförsäkringar
Ett säkert tecken på att våren har kommit är när motorcyklarna börjar dyka upp på vägarna. Känner du också suget efter att upptäcka Sverige på två hjul? Det här behöver du veta för att ta ditt motorcykelkörkort.
Priset på ett mc-kort är i grunden densamma, oavsett vilken typ av kort du ska ta. De obligatoriska momenten, dvs. körkortstillstånd, kunskapsprov, uppkörning, riskutbildning 1 + 2 och fotografering, kostar ca 6 000 kr. Det totala snittpriset för ett mc-kort brukar sedan hamna på mellan 15 000-25 000 kr, beroende på hur många körlektioner du behöver. Men, du kan komma billigare undan om du övningskör med en kunnig och intresserad handledare.
Det första steget mot ditt mc-kort är att ansöka om körkortstillstånd med rätt behörighet. Du måste även fylla i en hälsodeklaration och genomgå en synundersökning. Det kan du göra hos en vanlig optiker eller hos vissa körskolor.
För att ta kort för lätt motorcykel ska du ha fyllt 16 år, men du får övningsköra från att du fyllt 15 år och 9 månader. För mellanstor motorcykel gäller 18 år för att få mc-kort, men du får övningsköra från det du fyllt 17 år och 6 månader.
Mc-kort för tung motorcykel kan du ta när du fyllt 24 år, eller 20 år om du haft kort för mellanstor cykel i minst två år. Du kan övningsköra från 23 år, eller från 19 år och 6 månader om du har haft kort för mellanstor cykel i minst 18 månader. Du får även övningsköra vid 17 år och 6 månader om du kör på trafikskola och läraren följer med på motorcykeln eller i en sidvagn.
Ofta är det många som vill ta mc-kort samtidigt. Därför är det smart att boka upp flera lektioner samtidigt så du kan hålla ett jämnt övningsstempo utan onödiga uppehåll. De första lektionerna körs alltid på bana för att du ska lära känna motorcykeln innan du ger sig ut på vägarna. Sedan får du gå igenom olika moment som manövrering i låg och hög fart, bromsövningar, stadskörning och landsvägskörning.
För att få mc-körkort så måste du klara ett teoriprov, precis som för bil. Teoriprovet är till för att se om du har tillräckligt med teoretisk kunskap för att klara dig i trafiken. Teoriprovet måste vara avklarat innan en uppkörning kan bokas och är giltigt i 1 år. Under denna tid kan du alltså köra upp så många gånger du vill.
Det finns flera körskolor som erbjuder intensivkurser för mc att du ska kunna komma ut på vägen så fort som möjligt. Sök på nätet eller kolla med din närmsta körskola.
För att få övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. Hen är ansvarig och anses som förare vid övningskörningen. Vid övningskörning med motorcykel i gatutrafik och på landsväg skall den som har uppsikt över körningen följa med som passagerare på fordonet eller själv köra motorcykel. Kom ihåg att handledaren inte får övervaka körningen från en egen bil.
Riskutbildningarna riskettan och risktvåan togs fram för att minska antalet olyckor i trafiken.
De är obligatoriska utbildningar för att få mc-kort, precis som uppkörningen.
Här kan du läsa mer om mc-kort på Transportstyrelsens hemsida.