Sök på Svedea.se

Hund på en stubbe i skogen.

Aktivera hunden mellan jaktsäsongerna

Jakthundar älskar att jaga. Men en majoritet av hundarna jagar bara en liten del av året. Som jakthundsägare har vi alltså ett stort ansvar för att aktivera och stimulera hundarnas medfödda egenskaper före och efter jaktsäsongen. Vi berättar mer.

Aktivera hunden dagligen

Den dagliga aktiveringen bör bestå av två delar ”mental aktivering” och ”kondition/styrketräning”. Den mentala träningen är mycket viktig. Den kan innehålla fysisk ansträngning, men har som främsta syfte att skapa en mentalt stimulerad och balanserad hund. Ju mindre negativ stress hunden känner, desto bättre kompis kommer den att bli och dessutom löpa mindre risk för att få ett flertal sjukdomar.

Många av våra hundar får för lite aktivering, ofta på grund av tidsbrist eller vilja. Ett bra tips är därför att göra de dagliga promenaderna mer intressanta. Brukar ni gå i skogen? Låt hunden balansera på omkullfallna träd, hoppa över grenar eller leta köttbullar och leksaker i buskar. Det finns oändligt många sätt att göra promenaderna mer stimulerande. För många hundar kan det till och med räcka att gå på nya ställen med nya, okända dofter för att få ett mentalt träningspass.

Träna lydnad

Man kan även träna lydnad under promenaderna, men det bör då tränas flera gånger om dagen i korta pass. Även om din hund är lydnadstränad sedan tidigare, så är det alltid nyttigt för hunden att lära sig nya saker och utmanas mentalt. Lär den gärna lite cirkuskonster, det är både roligt och nyttigt för hunden och skapar ett starkare band mellan er.

Träna nosövningar

En av de viktigaste aktiveringsträningarna involverar nosen, som att spåra eller leta efter saker. Det är viktigt för alla hundar att få jobba med nosen, men kanske extra viktigt för våra jakthundar. Det finns tre vanliga typer av nosaktivering – att leta föremål, spårarbete och doftdiskriminering.

Om hunden är ung, skadad eller om vädret är för uselt, så kan du gömma föremål eller godis inomhus som hunden får leta efter. Att spåra är naturligt för hunden och alla hundar kan det. Det du kan göra är att visa hunden vad du vill att den ska spåra. Det är bra om du varierar träningen, spårets längd, liggtid och underlag, så hunden hela tiden blir utmanad. 

Du kan även träna doftdiskriminering med dina hundar. Det är en bra mental aktivering, och ett sätt för att till exempel få din hund intresserad av en specifik viltart eller för att den ska markera blod.

Träning skapar balans och harmoni

Om jakthunden får tillräckligt med mental stimulans och fysisk träning, så blir hunden automatiskt en mer balanserad individ. Det gör samtidigt hundägandet både roligare och enklare och tiden mellan jaktsäsongerna kommer även att kännas kortare och mer innehållsrik.

Text av: Jimmy Låås, jägare, hundägare och föreläsare

Facebook

Instagram