Vildsvinsjakt med hund

Ett möte mellan hund och vildsvin kan sluta olyckligt om det vill sig illa. Men med rätt beteende kan du minska riskerna, och med en bra hundförsäkring i ryggen blir både hunden och du själv tryggare om oturen skulle vara framme.

Vildsvinen har ökat enormt i antal 

På senare år har den svenska vildsvinsstammen vuxit sig ohämmat. För tjugo år sen beräknade man att det fanns ca 5 000 vildsvin i landet, idag kan det röra sig om så många som 300 000 – sextio gånger fler, alltså. 

Vildsvin är vilda djur och de gör vad de kan för att undvika den farliga människan. Om du är ute och går och stöter ihop med vildsvin är de normalt sett helt ofarliga för dig. Överrumplar man ett vildsvin (eller skadar det) kan det uppvisa ett aggressiva beteende och bli farligt. Och det är tyvärr lätt hänt att vildsvin blir störda om hunden springer lös på promenaden. 

Tips: Vildsvin ser inte så bra, så det kan löna sig att väsnas lite extra när du har vildsvin i närheten, så får de gott om tid på sig att dra sig undan.  

Vildsvinsjakten har ökat 

I takt med att vildsvinen ökar i antal blir det också allt mer populärt med vildsvinsjakt. Vildsvinsjakten har till och med gått om älgjakten när det gäller antalet skjutna djur. 

På sina håll nere i Europa är vildsvinsjakt en gammal tradition, men i Sverige är det fortfarande en ganska ny disciplin. Det tar tid för jägarna att hitta bra metoder för att jaga vildsvin på ett säkert sätt, och det tar tid att få fram lämpliga hundar.  

Även om en del vildsvinshundar tas in från länder i Europa med lång historia av vildsvinsjakt, finns det i Sverige en hel del särskilda krav kring jakten som importerade jakthundar kanske inte uppfyller. Till exempel vill vi gärna att våra jakthundar ska vara rådjursrena så att deras jaktinstinkter inte slår över i hetsjakt (vilket är olagligt). 

Nyligen har Svenska Kennelklubben och Svenska Älghundsklubben tagit fram officiella jaktprov för vildsvinsjakt (och eftersök). De så kallade vildsvinsproven syftar till att lära våra svenska jakthundar hur man tampas med vildsvin på bästa sätt, och vi anar faktiskt en del positiva förändringar när det gäller antalet vildsvinsskadade jakthundar på senare tid. 

Så, vi håller på att lära oss, men vildsvinsjakt kan aldrig bli helt riskfritt, vare sig för hunden eller jägaren. 

Vildsvin är farliga för jakthundar 

En hund som springer lös kan lätt hamna i konflikt med ett vildsvin, och när det gäller jakthundar är situationen förstås avsiktligt tillspetsad. Vildsvin som blir stressade är inga snälla djur, och i takt med den ökande vildsvinsjakten under senare år har vi också sett en stor ökning av antalet jakthundar som skadas av vildsvin. 

Faktum är att vildsvin är ett av de allra farligaste jaktbytena som vi har i Sverige, med konkurrens enbart från björnen. Vildsvin har faktiskt smugit upp som den näst vanligaste dödsorsaken för hundar, näst efter biltrafiken. 

Vildsvinen har kraftiga betar som de svingar som vapen när de känner sig trängda. Om du kör på ett vildsvin med bilen kan du backa undan en bit, men en jakthund har inte det valet. Den ska fram och hetsa mot vildsvinet, och den riskerar då i värsta fall att få magen eller bröstkorgen uppsprättad av de vassa betarna. Benbrott och huvudskador förekommer också i den vildsvinsrelaterade olycksstatistiken bland jakthundar. 

Så det gäller att veta vad man gör, och det gäller att jaga vildsvin med rätt sorts hund. Använder du fel sorts hund ökar risken, eftersom hunden inte vet hur bytet ska hanteras på ett tryggt sätt. Använder du för många hundar samtidigt ökar också risken, dels för att det räcker att någon av hundarna går över gränsen, och dels för att även en duktig vildsvinshund kan tappa omdömet i och med flockdynamiken. 

Tax anses som en olämplig vildsvinshund, medan en laika ofta lämpar sig väl för vildsvinsjakt. Laikan är snabb och orädd, och den har det man kallar ”rovviltsskärpa”, viljan att ge sig ut efter ett farligt vilddjur som den egentligen inte har en chans mot. Rätt hund och rätt jaktteknik är viktigt. Använder du dessutom rätt säkerhetsutrustning kan du minska riskerna ytterligare. Idag är skyddsväst ett självklart hjälpmedel för en hund som ska jaga vildsvin.  

Hos vissa försäkringsbolag gör vildsvinsvästen att du slipper självrisken om olyckan ändå skulle vara framme. Hos Svedea har vi tagit bort självrisken för rovdjursskador helt och hållet. 

Skaffa dig en bra jakthundsförsäkring 

Vildsvinsjakt är en stimulerande och populär jaktform. Med rätt hund, rätt teknik och rätt utrustning är det inte oaktsamt eller överdrivet farligt att jaga vildsvin. Men även om du gör allting rätt handlar vildsvinsjakt trots allt om att ta en kalkylerad risk. Vildsvinet är en värdig motståndare, och det finns alltid en möjlighet för skador, på både hunden och jägaren. Innan man ger sig ut på den typen av äventyr är det en bra idé att se över försäkringsskyddet. Både för hunden och jägaren. 

Svedeas jakthundsförsäkring är framtagen speciellt med jakthundar och deras ägare i fokus, och i samarbete med branschen. Försäkringen ersätter både olycksfall och sjukdom med upp till 60 000 kronor per år. I jakthundsförsäkringen finns även möjlighet att teckna en livförsäkring för din jakthund, så att du får ersättning för hundens värde om det värsta skulle hända. 

I livförsäkringen finns ett tillägg som kallas användbarhetsförsäkring: Om din jakthund råkar så illa ut att den inte kan vara med och jaga längre, då kan ersättningen för förlorad användbarhet hjälpa dig att motverka bortfallet och få in en ny hund i verksamheten. 

Här kan du se vad en jakthundsförsäkring skulle kosta för just din hund, med exakt de tillval och beloppsgränser som passar dig. 

 

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.