Jakthundar och skador – så undviker du dem

Att delta i jakt är en krävande uppgift för hunden – en jaktdag kan jämföras med ett maratonlopp för oss människor. Här får du koll på några av de vanligaste skadorna som drabbar jakthunden och hur du gör för att undvika dem.

Tänk på att din hund ska vara lika förberedd för jakten som du är. En otränad hund skadar sig lättare och den kommer dessutom inte ha samma framgång i skogen. För att undvika att din hund skadar sig är det alltså viktigt att den är tränad och att den syns i mörkret. Självklart ska man även se över hundens försäkringsskydd innan jakten kör igång om olyckan skulle vara framme.

Vanliga jaktskador

Trafikskador
Att en jakthund korsar en väg och blir skadad av trafiken är inte ovanligt. En reflexväst är ett måste, använd även GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.

Viltskador
Den vanligaste viltskadan är vid närkontakt med vildsvin. En skyddsväst (som oftast har reflexer) skyddar mot vildsvinsbetar.

Sår- och stickskador
Att undvika sårskador på hundens trampdynor eller stickskador från grenar och buskar är inte helt lätt. Känn igenom hunden ordentligt efter jakten och gör rent eventuella sår på en gång, så minskar risken för inflammation. En skyddsväst på hunden skyddar inte bara mot vilt utan även mot stickskador.

Muskelsträckning
För att undvika muskelsträckning gäller det att hunden är vältränad. Det är också viktigt att värma upp hunden på själva jaktdagen. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsinriktat arbete hunden ska utföra, desto längre uppvärmning behövs.

Växtdelar och frön
När hunden rör sig i naturen är det lätt att små växtdelar och frön sätter sig i ögon, öron eller luftvägar. Precis som när det gäller sår- och stickskador är det viktigt att undersöka hunden under och efter jakten för att undvika inflammationer. Om hunden visar tecken på att ha fått något i ögat kan du spola med koksaltlösning. Försvinner inte symtomen får du ta hunden till veterinär.

Vildsvinsskador
En av de vanligaste viltskadorna är stickskador eller andra trauma efter närkontakt med vildsvin. En skyddsväst kan förhindra allvarliga skador och till och med rädda livet på en hund. Det är viktigt att skyddsvästen är väl inpassad för din hund så att hunden inte tappar i rörlighet då det kan öka risken för skador. Det är dock inte alla hundar som vill och kan jaga i skyddsväst, så användandet måste övervägas från hund till hund. Läs mer om vildsvinsjakten som ökar i Sverige.

Svaga isar
Svaga isar kostar tyvärr många hundar livet varje år. Det bästa sättet att undvika att hunden går ner i en vak, är att inte jaga under isläggningen. Skulle olycka ändå vara framme är pejl ett viktigt hjälpmedel för att snabbt kunna hitta hunden. Tänk dock på att svaga isar är farliga även för människor och att en räddningsaktion av en hund snabbt kan bli farlig för dig själv. Ha isdubbar med och ge dig aldrig ut på isar ensam!

Kyla
Om och hur din hund klarar kyla beror på flera olika saker som kvalitén på pälsen, näringsintag, värme inomhus och hur mycket och ofta hunden vistas ute. Så håller du hunden varm: 

 • Schamponera inte för ofta. Det feta, skyddande, hudlagret försvinner och det tar ca två dygn innan det är tillbaka igen. 
 • Ett hundtäcke värmer bra när det är mycket kallt! Se till så att det går högt upp på halsen och långt ner över ryggen. 
 • Värm upp hunden inför träning och jakt – särskilt efter bilresor. Det minskar risken för sträckningar och muskelskador. 
 • Klipp håret mellan trampdynorna om hunden har kraftig pälsväxt på undersidan av tassarna. Snö och is klumpar lätt ihop sig vilket kan leda till tasskramp.

Checklista inför och efter jakten

Rätt förberedelser är A och O innan jakt i och med att den ställer stora krav på jakthundens fysik, kondition och utrustning. Vår checklista ger dig tipsen du behöver.

 • Din hund måste vara vältränad och ha en god grundkondition.
 • Det är viktigt att hunden får vätska före jakten, speciellt under den varma årstiden. Ge den extra mycket vätska kvällen innan och gärna även på morgonen.
 • Se till att hunden syns ordentligt! Helst både skyddsväst och reflexer.
 • Använd GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.
 • Massera hunden och håll den varm hela jaktdagen så den inte stelnar till.
 • Maten är viktig. Ge en fjärdedel med foder innan jakt, lika mycket under jakten och resten på kvällen.
 • Vatten bör finnas tillgängligt hela jaktdagen, men ge den inte för mycket.
 • Undersök din hund noga efter jaktdagens slut. Den kan ha fått småskador som kan leda till infektioner om de inte sköts om.
 • Olika jaktformer har olika förutsättningar och utmaningar. Hör med din veterinär vad du behöver tänka på för just din hund.
 • Klipp klorna regelbundet – minskar risken för klobrott.
 • Kolla hunden efter varje jakt efter små och stora sår, ta bort kardborrar etc.
 • Få hunden varm snabbt. Kalla muskler stelnar snabbt och försvårar återhämtning.
 • Få hunden torr snabbt. Blöta hundar kan till exempel få vattensvans, fukteksem eller andra åkommor.

Är din jakthund rätt försäkrad?

Även om du skyddar din jakthund till varje pris så är det självklart att din hund ska vara bra försäkrad när ni är ute och jagar. Därför erbjuder vi på Svedea en prisvärd jakthundsförsärking för dig som har ett statligt jaktkort och jagar eller tränar inför jakt med din hund. Är du dessutom medlem i Jägarnas Riksförbund (JRF) får du 5 % rabatt på försäkringen. Skriv in dina uppgifter här ser du vad vår jakthundsförsäkring kostar dig!