Tre vanliga skador som drabbar jakthunden – så undviker du dem

Att delta i jakt är en krävande uppgift för hunden - en jaktdag kan jämföras med ett maratonlopp för oss människor. Här får du koll på tre vanliga skador som drabbar jakthunden och hur du gör för att undvika dem.

Stickskador från grenar och buskar är vanligt hos jakthunden som befinner sig ute i skog och mark.

Stickskador från grenar och buskar är vanligt hos jakthunden som befinner sig ute i skog och mark.

Tänk på att din hund ska vara lika förberedd för jakten som du är. En otränad hund skadar sig lättare och den kommer dessutom inte ha samma framgång i skogen. För att undvika att din hund skadar sig är det viktigt att den är tränad och att den syns i mörkret. Självklart ska man även se över hundens försäkringsskydd innan jakten kör igång, ifall olyckan skulle vara framme.

Läs mer: Vildsvinsjakten ökar i Sverige

Vanliga jaktskador – så undviker du dem

  • Sårskador och stickskador
    Att undvika sårskador på hundens trampdynor eller stickskador från grenar och buskar är inte helt lätt. Känn igenom hunden ordentligt efter jakten och gör rent eventuella sår på en gång, så minskar risken för inflammation. Tips! En skyddsväst på hunden skyddar inte bara mot vilt utan även mot stickskador. 
  • Muskelsträckning
    För att undvika muskelsträckning gäller det att hunden är vältränad. Det är också viktigt att värma upp hunden på själva jaktdagen. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsinriktat arbete hunden ska utföra, desto längre uppvärmning behövs.
  • Trafikskador
    Att en jakthund korsar en väg och blir skadad av trafiken är inte ovanligt. En reflexväst (eller skyddsväst som även skyddar mot vilt) är ett måste! 

Svedeas jakthundsförsäkring skyddar din hund!

Även om du skyddar din jakthund till varje pris så är det självklart att din hund ska vara bra försäkrad när ni är ute och jagar. Därför erbjuder vi på Svedea en prisvärd jakthundsförsärking för dig som har ett statligt jaktkort och jagar eller tränar inför jakt med din hund. Är du dessutom medlem i Jägarnas Rikfsförbund (JRF) får du 5 % rabatt på försäkringen. Skriv in dina uppgifter här ser du vad vår jakthundsförsäkring kostar dig!

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.