Jakthundar och skador – så undviker du dem

Att delta i jakt är en krävande uppgift för hunden – en jaktdag kan jämföras med ett maratonlopp för oss människor. Här får du koll på några av de vanligaste skadorna som drabbar jakthunden och hur du gör för att undvika dem.

Tänk på att din hund ska vara lika förberedd för jakten som du är. En otränad hund skadar sig lättare och den kommer dessutom inte ha samma framgång i skogen. För att undvika att din hund skadar sig är det alltså viktigt att den är tränad och att den syns i mörkret. Självklart ska man även se över hundens försäkringsskydd innan jakten kör igång om olyckan skulle vara framme.

Läs mer: Vildsvinsjakten ökar i Sverige

Vanliga jaktskador

Trafikskador
Att en jakthund korsar en väg och blir skadad av trafiken är inte ovanligt. En reflexväst är ett måste, använd även GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.

Viltskador
Den vanligaste viltskadan är vid närkontakt med vildsvin. En skyddsväst (som oftast har reflexer) skyddar mot vildsvinsbetar.

Sår- och stickskador
Att undvika sårskador på hundens trampdynor eller stickskador från grenar och buskar är inte helt lätt. Känn igenom hunden ordentligt efter jakten och gör rent eventuella sår på en gång, så minskar risken för inflammation. En skyddsväst på hunden skyddar inte bara mot vilt utan även mot stickskador.

Muskelsträckning
För att undvika muskelsträckning gäller det att hunden är vältränad. Det är också viktigt att värma upp hunden på själva jaktdagen. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsinriktat arbete hunden ska utföra, desto längre uppvärmning behövs.

Växtdelar och frön
När hunden rör sig i naturen är det lätt att små växtdelar och frön sätter sig i ögon, öron eller luftvägar. Precis som när det gäller sår- och stickskador är det viktigt att undersöka hunden under och efter jakten för att undvika inflammationer. Om hunden visar tecken på att ha fått något i ögat kan du spola med koksaltlösning. Försvinner inte symtomen får du ta hunden till veterinär.

Checklista inför jakten

Rätt förberedelser är A och O innan jakt i och med att den ställer stora krav på jakthundens fysik, kondition och utrustning. Vår checklista ger dig tipsen du behöver.

  • Din hund måste vara vältränad och ha en god grundkondition.
  • Se till att hunden syns ordentligt! Helst både skyddsväst och reflexer.
  • Använd GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.
  • Massera hunden och håll den varm hela jaktdagen så den inte stelnar till.
  • Maten är viktig. Ge en fjärdedel med foder innan jakt, lika mycket under jakten och resten på kvällen.
  • Vatten bör finnas tillgängligt hela jaktdagen, men ge den inte för mycket.
  • Undersök din hund noga efter jaktdagens slut. Den kan ha fått småskador som kan leda till infektioner om de inte sköts om.
  • Olika jaktformer har olika förutsättningar och utmaningar. Hör med din veterinär vad du behöver tänka på för just din hund.

Är din jakthund rätt försäkrad?

Även om du skyddar din jakthund till varje pris så är det självklart att din hund ska vara bra försäkrad när ni är ute och jagar. Därför erbjuder vi på Svedea en prisvärd jakthundsförsärking för dig som har ett statligt jaktkort och jagar eller tränar inför jakt med din hund. Är du dessutom medlem i Jägarnas Rikfsförbund (JRF) får du 5 % rabatt på försäkringen. Skriv in dina uppgifter här ser du vad vår jakthundsförsäkring kostar dig!

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.