Sök på Svedea.se

Vi ser en valp i närbild

Vad betyder orden för din hund?

Något som slog mig när vi hämtade hem vår svarta lilla valp Bonus i somras var att hon inte kunde något alls. Eller jo, hon kunde ju både äta, kissa och pipa – men hon kunde inga av de ord eller kommandon vi flera gånger per dag säger åt vår äldre hund. Hon kunde ju inte ens sitt eget namn.

Det är ju väldigt logiskt egentligen – att hundar inte vet vad orden vi säger betyder om vi inte ”förklarar” orden och får hunden att associera beteenden med ord. Men det kan vara svårt att komma ihåg i vissa situationer.

Jag har flera gånger fått bita mig i tungan och minst lika många gånger råkat använda ett kommando Bonus inte lärt sig än. Ett klassiskt exempel är att säga ”stanna” på promenaden när skosnöret gått upp fast hon inte har den blekaste aning om vad stanna betyder.  Att det blir fel ibland är ju inte hela världen – men blir det många gånger är risken stor att hon kopplar det ordet till det hon gör just då även om det inte är det jag egentligen menar. Hon kopplar helt enkelt ordet till just den handlingen, Med andra ord – skulle jag ropa ”kom hit” när hon springer iväg mot grinden tillräckligt många gånger kommer hon tro att ”kom hit” betyder just ”spring mot grinden”. Rent teoretiskt behöver det i och för sig inte vara ett problem OM jag är medveten om det och använder ”kom hit” med den betydelsen. Men eftersom ”kom hit” i min värld betyder precis det motsatta skulle det bli lite knasigt.

Så se till att förklara dina ord ordentligt – så att de betyder samma sak för både dig och hunden!

Facebook

Instagram