Sök på Svedea.se

En collie simmar

Hotspot – fukteksem hos hund

De flesta hundar älskar att bada, men mycket badande kan samtidigt framkalla hotspot, vätskande akut uppstådda hudinfektioner som kan uppstå på kroppen. Vi guidar och Elise, leg veterinär, berättar mer vad du kan göra.

Hotspot kan klia, lukta illa och vara smärtsamt för hunden. Som tur är kan du ofta både förebygga fukteksem och behandla hotspot hos hund själv utan något veterinärbesök.  

Hur uppstår hotspot hos hund?

– Fukteksem, även kallat hotspot, uppstår om hundens hud fått ett ytligt, men inte ett genomträngande sår. Det kan räcka med så lite som ett mygg- eller fästingbett för att hotspot ska kunna utvecklas. Infektionen underlättas också av att fukt tillförs till såret, t ex i när hunden slickar på såret eller badar utan att bli riktigt torrt. Fukten, i kombination med hundens normala hud- och munflora av bakterier, en varm och fuktig omgivning, pälsens isolerande egenskaper och kroppstemperaturen på ca 38 grader skapar optimala förutsättningar för en infektion, inleder Elise.

Hur ser hotspot ut?

Såret som bildats kan snabbt breda ut sig och bilda flera små hotspots om man inte hindrar hunden från att slicka och klia på såren eller om det inte behandlas.

– Varje gång hunden kliar eller slickar på såret bidrar det till inflammation och kliandet och slickandet bidrar i sin tur till mer irritation. Om inte cykeln hindras blir då fukteksemet större och djupare, gör därmed mer ont och bli mer svårbehandlat. Sätt därför ALLTID på en krage som första hjälpen vid en sårskada, fortsätter Elise.

Vilka är symptomen på hotspot hos hundar?

Symptomen på fukteksem och hotspot hos hundar kan vara att pälsen är kladdig och tovig av både var och blod. Precis som Elise beskriver så är huden irriterad och har en kraftig rodnad, samt kan växa sig större om man inte behandlar området. Ibland kan det även vara väldigt ömt vid området och hunden kan reagera vid beröring.

Hur behandlar man hotspot och fukteksem på hund?

– Vid behandling av fukteksem så är det viktigt att du rakar bort pälsen kring det infekterade hudområdet. En bra investering i din hund, oavsett hudproblem, är alltså en klippmaskin som dessutom är billigare än ett veterinärbesök. När du rakat området ser du hur utbrett eksemet är och kan följa eventuell förbättring eller försämring lättare, säger Elise.

Hotspot är ett vätskande problem som kräver uttorkande åtgärder. Så här ska du behandla hotspot:

När behöver jag kontakta veterinären?

Det finns tillfällen då det inte går att behandla hotspot och fukteksem hemma, till exempel om hunden har riktigt ont, området är väldigt stort eller om din hund inte går att raka (eksemet kan till exempel vara nära örat, kinden eller vid ögat). I dessa fall behöver hunden smärtlindring, antibiotika och lugnande medel för att kunna behandla. 

Till sist…

– Tar du för vana att noga och ofta gå igenom hundens hud kan du förhindra att fukteksem uppkommer och eskalerar. Med lätta åtgärder och små medel kan du även behandla de flesta hotspots och fukteksem själv. Att raka en hund ser ju sällan snyggt ut, men det kan samtidigt hindra din hund från att ha ont och kanske bli tvungen att få akut behandling hos veterinären. Päls växer ju dessutom alltid ut igen, avslutar Elise.

Facebook

Instagram