Sök på Svedea.se

Hund som gömmer sig under en duk

Hundar och höga ljud

Åska eller fyrverkerier inträffar som tur är inte ofta, men är ändå något som många hundar är rädda för. Det du kan göra är att försöka minimera rädslan och därför har vi några smarta tips på hur vad kan göra.

En rädd hund märks

Det märks tydligt när en hund är rätt för smällar eller åska på hur den beter sig. Den flämtar mycket, darrar, vill bita ibland sönder saker, går hukande och vill gömma sig. Även om den just då uppträder konstigt, får du inte skälla på den. Den är rädd.

Agera tidigt

Rädsla för höga ljud brukar komma runt det första året hos de flesta hundar. Ignorerar man det så kan rädslan förvärras och till slut bli en fobi, vilken är betydligt svårare att mildra.

Låtsas som ingenting

Uppträd lugnt, låtsas som ingenting och gör det du brukar göra hemma. Även om du ser hur dåligt hunden mår så ska du undvika att försöka trösta den. Då riskerar du att förstora händelsen.

Var där men passivt

En åskrädd hund ska inte vara ensam när det åskar så finns där i närheten. En del hundar kanske vill gå och gömma sig någonstans i bostaden, medan andra vill ligga tätt intill. Oavsett hur den reagerar så ska du uppträda lugnt, sansat och som om allt var som vanligt.

Försök distrahera

Hörs åska eller fyrverkerier utanför så dra för gardinerna, stäng fönster och dörrar och släpp inte ut hunden så länge oljudet varar. Pröva att sätta på musik, radion eller tv:n. Du kan även försöka fånga hundens uppmärksamhet genom att öva på några trick, kasta boll eller ge hunden nåt att tugga på. Men märker du att hunden inte vill så ska du inte insistera.

Den högljudda nyårsnatten kan för många hundar skapa ett särskilt stort obehag.

Mer om hundar och nyårssmällare

Låt hunden skapa oljud

Vill du vara proaktiv kan du förbereda hunden mentalt innan den hunnit utveckla en rädsla. Låt hunden leta efter en godis bland saker som orsakar oljud. När hunden letar skramlar det och chansen ökar då att den vänjer den sig vid höga, plötsliga ljud.

Fråga en veterinär eller hundpsykolog

I djuraffärerna finns det olika hjälpmedel som kan hjälpa vissa hundar men glöm inte att de inte tar bort orsaken till problemet, bara symptomen. Är du osäker så är det bättre att du kontaktar en veterinär eller hundpsykolog för tips och träningsmetoder.

Facebook

Instagram