Sök på Svedea.se

Papillon

Papillon är en lättlärd och livlig dvärghund och utpräglad sällskapshund. Namnet betyder fjäril på franska och rasen var populär vid franska kungahuset redan på 1500-talet.

Försäkra papillon

Hundförsäkringen från Svedea passar en sund och frisk hundras som papillon. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om papillon

Papillon är en dvärghund av dvärgspanieltyp och är en mycket populär sällskapshund. Namnet betyder fjäril på franska och kommer sig av formen på öronen som liknar fjärilsvingar. Det finns även en snarlik variant som heter phalène (nattfjäril) men den räknas som en egen ras. Dvärgspanielar blev populära vid franska kungahuset på 1500-talet och fanns ofta med på porträtt tillsammans hovdamer. Papillon är en tillgiven, pigg och uthållig liten hund som är klok och lättlärd.

Papillons storlek och utseende

Rasen är en dvärghund med en mankhöjd på ca 28 cm och en vikt på upp till 5 kg. Öronen hos papillon står upp, till skillnad från phalène som har hängande öron. Båda raserna är spänstiga och graciösa med en svans som går i en båge över ryggen. Papillon har rikligt med vit och silkig päls med vit bottenfärg och inslag av svart eller rödbrunt.

Hälsa och skötsel

Papillon har en enkel päls som är lätt att kamma ut och den behöver över huvud taget inte mycket pälsvård. Men håll gärna uppsikt över öron och lår där det kan bildas tovor. Rasen är sund och frisk och kan bli upp till 15 år gammal. Papillon är en lättlärd ras som gärna ägnar sig åt olika hundsporter som agility och lydnad.

Källa: SKK

Facebook

Instagram