Sök på Svedea.se

Jämthund i skogen

Jämthund

Jämthund är en frisk, stark och uthållig jakthund som framför allt används vid älgjakt. Rasen tillhör typen spetshundar och kallas ibland för svensk jakthund.

Försäkra jämthund

Hundförsäkringen från Svedea passar en frisk och stark hundras som jämthund. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om jämthund

Jämthund – ibland kallad svensk älghund – är en svensk hundras som 1946 godkändes som officiell ras, men den har funnits i århundraden och härstammar från Jämtland och Härjedalen. Den tillhör gruppen storvuxna jaktspetsar och används både som ställande hund och som ledhund vid jakt på främst älg, men även björn och vildsvin. Jämthunden är en modig och stabil ras med stor jaktlust som inte enbart lämpar sig som sällskapshund.

Jämthundens storlek och utseende

Rasen är stor och mankhöjden för hanar är 57–65 cm och tikar ligger i spannet 52–60 cm, vikten kan uppgå till ca 30 kg. Pälsen är anpassad för ett liv utomhus och den klarar både kyla och väta bra. Färgen är mörkt eller ljust grå med gräddfärgade partier. Karakteristiskt för spetsar är spetsiga öron som står rätt upp och en yvig svans som ringlar sig upp över ryggen.

Hälsa och skötsel

Jämthundens päls är lätt att sköta och behöver bara borstas när den fäller. Jämthunden fungerar bra som familjehund, men den måste få mycket motion och även utmanas mentalt. Jämthunden är självständig med en stark karaktär och kräver tålamod hos sin ägare. Börja gärna träna lydnad tidigt.

Källa: SKK

Facebook

Instagram