Grilla säkert i sommar!

Sol, sommar och värme gör att grillarna går för högvarv i trädgårdar och i parker. Den goda och trevliga stämningen kan dock snabbt bytas mot oro om hunden får tag på grillgott som inte är för hundmagar. Varje år kommer det in hundar till djursjukhusen som blivit dåliga i anslutning till grillning. Här får du tips på vad du som djurägare ska tänka på i samband med grillningen.

1. Ge inte hunden överblivna grillrester, framför allt inte majskolvar eller fågel-, fläsk- eller fiskben. Både majskolvar och ben kan orsaka stopp i tarmen och leda till att hunden måste opereras. Ben kan också fastna i gommen eller i matstrupen på väg ner till magsäcken eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Om hunden fått i sig ett köttben är det viktigt att hålla koll på den de närmaste dagarna och se så att den äter och bajsar som den ska och inte verkar förstoppad.

2. Tänk på att städa undan folie, soppåsar, plastpåsar och annat skräp direkt så att inte hunden får för sig att äta upp eller tugga sönder dem.

3. Låt inte hunden äta feta såser eller fettkanter. För mycket fett kan leda till att hunden får en inflammation i bukspottskörteln.

4. Låt inte hunden äta starkt kryddad mat, det kan orsaka kräkningar och diarré.

5. Var försiktig med engångsgrillspett i trä då de kan sticka hål på hundens magsäck

6. Glöm inte att även efterrätten kan ställa till problem: choklad orsakar förgiftning och glasspinnar kan splittras och bli vassa och skada magsäck och tarm.

Med dessa punkter i åtanke önskar jag dig många mysiga grillkvällar i sommar!

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

  • hundhälsa
  • veterinär

Relaterade artiklar

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.