Att lära gamla hundar sitta

För några år sedan fick jag hund på köpet när jag träffade min sambo. Loffe, hunden i fråga, var då sex år gammal och eftersom jag länge drömt om hund började jag ganska snart släpa med mig honom på diverse hundkurser. Men hur sant är egentligen ordspråket - går det att lära gamla hundar sitta (eller i mitt fall backa)?

Det var höst när vi började en kurs i dogparkour. Redan första gången fick vi uppgiften att lära hunden backa på kommando (med målet att sedan kunna backa uppför trappor) något den då åttaårige Loffe verkligen inte kunde.

Jag kan direkt säga att det finns fördelar med att träna en lite äldre hund. Framför allt en ganska lugn och bekväm en. En fördel är att man oftast vet en del om hur hunden gillar att träna och vad i belöningsväg som uppskattas. I Loffes fall: köttbullar, köttbullar och mer köttbullar!

Backa bandet – åter till träningen!

Jag insåg snabbt att Loffe inte hörde till den vanliga skaran hundar som backar om man går emot dem. Nä, då satte han sig bara ner och gjorde lugnande signaler tills det obehagliga (det vill säga jag) flyttade på mig. Istället fick jag börja att backa bredvid honom (med en vägg på andra sidan) och locka med köttbulle.Efter kanske en veckas träning blev Loffe halt och det tog nästan två månader innan vi tog tag i backträningen igen. Och här kommer det häftiga – Loffe kunde plötsligt backa!  Det var som att polletten trillat ner under de två månadernas vila och han plötsligt fattat vad det var jag försökt förklara. Vi fortsatte träningen och nu – några månader senare – kan han till och med backa uppför trappor (förutsatt att jag har tillräckligt gott i handen och hjälper till lite)!

Så, man kan absolut lära gamla hundar nya saker. Det kanske tar lite längre tid och kan krävas lite mer tålamod men går gör det. Och den där dagen när det faller på plats – det finns nästan inget som slår det!

 

//Frida

Frida Sjöquist


Frida lever, andas och jobbar med hund. Förutom att arbeta som skribent på Svedea utbildar hon sig just nu till hundinstruktör. Sitt lilla hus på landet delar hon med en sambo, två hundar och en katt. Och en och annan skogsmus som katten envisas med att dra in.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.