Sök på Svedea.se

Företagsöverlåtelse

Funderar du på att köpa eller sälja ett företag? Här följer några tips på vad du bör tänka på innan du inleder ett köp eller en försäljning.

Planera, fokusera och värdera

Att planera innan du startar processen är viktigt. Se alltså till att både du och företaget är väl förberett. En företagsförsäljning kan t ex ta mellan 6-12 månader, vilket kan få som konsekvens att den vardagliga verksamheten kommer i andra hand.

Glöm alltså inte att fokusera på din ordinarie verksamhet så intäkterna inte påverkas negativt. Summan som ett företags säljs för baseras nämligen på de sex senaste månadernas resultat.

Vad är då ett företag värt? Värdet bestäms alltid av vad marknaden anser företaget vara värt. Har du med andra ord för stora förväntningar, så riskerar du att inte få ditt företag sålt.

Gör alltså en ordentlig värdering av företaget innan du sätter igång försäljningsprocessen. Då kan du lättare ta ställning till eventuella bud.

Glöm inte bort företagsförsäkringen

Organisationsnummer

Ordning, reda och lagom diskretion

Inför en eventuell försäljning är det viktigt att har ordning och kontroll på bokföringen, kundreskontra och lager. Se också till att alla lokaler är rena och städade, även om det handlar om en lagerlokal.

Att sälja sitt företag kan naturligtvis innebära att man inte vill berätta allt om verksamheten för en eventuell köpare. Men här måste du väga gott mot ont. Är du för restriktiv med att berätta om verksamheten kan du missa eventuella köpare och intressenter.

Är du däremot mer öppen och delar med dig av informationen kring företaget så lockar det sannolikt fler köpare – och fler köpare kan innebära ett bättre pris.

Tips inför ett ägarskifte

Ta tidigt kontakt med en seriös företagsmäklare som har erfarenhet från din bransch och kom sedan ihåg dessa punkter:

Facebook

Instagram