När du går igenom en skilsmässa är det många saker som behöver delas upp genom bodelning – tillgångar, skulder och ibland även företag.
Hur ditt företag påverkas av en skilsmässa beror till stor del på om du har en enskild firma eller om du har ett aktiebolag samt om du och din partner har ett äktenskapsförord och hur det i så fall ser ut.
Om du och din make eller maka inte har ett äktenskapsförord innebär det i de flesta fall att alla era tillgångar, inklusive företaget, betraktas som gemensam egendom. Det kallas för giftorättsgods.
Om företaget är giftorättsgods innebär det att värdet på företaget ska delas lika mellan er vid en bodelning.
Här kan det bli aktuellt att värdera företaget, vilket ofta kräver hjälp av en företagsvärderare eller revisor.
Driver du enskild firma kan skilsmässan ha en direkt påverkan på din verksamhet. Detta eftersom en enskild firma inte är en separat juridisk person. Företagets tillgångar och skulder är kopplade till dig som privatperson.
Det här är därför bra att känna till gällande verksamhetens tillgångar och skulder:
Eftersom företagets tillgångar räknas som dina privata tillgångar kan du, vid en skilsmässa, behöva dela dessa. Det kan innebära att du måste köpa ut din partner för att behålla företaget. I vissa fall måste företaget till och med säljas för att ni ska kunna dela på tillgångarna.
Vid en skilsmässa är det också viktigt att tänka på företagets skulder. Eftersom du som enskild företagare är personligt ansvarig för företagets skulder kan de inkluderas i bodelningen.
Om du och din partner inte har ett äktenskapsförord som specificerar hur skulder ska hanteras kan din make eller maka alltså behöva dela ansvaret för dessa skulder.
Att driva ett aktiebolag innebär att företaget är en separat juridisk person, vilket kan ge visst skydd vid en skilsmässa. Även här finns det däremot viktiga saker att tänka på:
I ett aktiebolag är det vanligt att en av makarna äger aktierna. Vid en skilsmässa kan dessa aktier behöva värderas och delas.
Om aktierna är en del av giftorättsgodset kan det innebära att du behöver köpa ut din partner för att behålla full kontroll över företaget. Det kan vara en komplex process, särskilt om företagets värde ökat under äktenskapet.
Om du och din partner har gemensam kontroll över ett aktiebolag kan skilsmässan påverka företagets ägarstruktur. Det kan uppstå tvister om vem som ska ha kontroll över företaget, särskilt om båda parter varit aktiva i verksamheten.
Att hantera en skilsmässa kan vara extra komplicerat som småföretagare, men med rätt förberedelser kan du minimera påverkan på ditt företag.
Det finns flera saker du kan göra för att skydda din verksamhet inför eller vid en skilsmässa, bland annat:
Ett äktenskapsförord är ett avtal som kan hjälpa dig att skydda ditt företags tillgångar. Det går bra att upprätta ett äktenskapsförord både inför och under äktenskapet.
Genom att specificera att företaget eller aktierna i företaget ska vara enskild egendom undviker du att de måste delas vid en skilsmässa.
Du och din partner kan välja att skriva äktenskapsförordet själva eller ta hjälp en jurist. För att det ska vara giltigt måste det vara:
Om du driver ett aktiebolag är det bra att upprätta både ett äktenskapsförord och ett aktieägaravtal. Ett aktieägaravtal kallas också för kompanjonsavtal.
Med ett sådant avtal kan ni bland annat reglera vad som händer om en aktieägare vill sälja sina aktier. Ni kan också bestämma att delägare i aktiebolaget är skyldiga att göra sin andel till enskild egendom. Då ansvarar var och en för att skriva äktenskapsförord.
Detta är särskilt viktigt om du och din partner inte är ensamma delägare i bolaget. Annars kan en skilsmässa ha stor påverkan även på andra delägare.
För aktiebolag kan det även vara bra att se över företagets ägarstruktur och se till att det finns tydliga regler i aktieägaravtalet för vad som händer vid en skilsmässa.
Att ha ett väl formulerat aktieägaravtal kan hjälpa till att minimera konflikter och osäkerhet om ägande och kontroll samt säkerställa att företagets verksamhet påverkas så lite som möjligt av skilsmässan.
Att anlita en jurist med erfarenhet inom familjerätt och företagande kan vara avgörande för att skydda ditt företag vid en skilsmässa.
En jurist kan hjälpa dig att upprätta ett äktenskapsförord, aktieägaravtal och ge råd om hur du bäst skyddar din verksamhet och dina tillgångar, som till exempel privat pensionssparande och i vissa fall även tjänstepension.
På Svedea rekommenderar vi alltid att du löpande ser över dina försäkringar så att ditt företag är rätt skyddat. Det kan inkludera allt från ansvarsförsäkringar till specifika skydd vid personliga kriser som en skilsmässa. Här kan du läsa mer om vår företagsförsäkring.