Du har säkert sett kondens på en kall spegel i ett varmt badrum eller på utsidan av ett glas med isvatten en varm sommardag. Kondens är alltså varm luft som innehåller mer vatten än kall luft och på ”fel plats” kan det orsaka stora skador.
Det finns många faktorer som spelar in vid kondensskador. Bland annat hur välisolerat utrymmet är, hur tätt det är, var utrymmet är placerat och hur väl ventilerat det är mellan kylrumsväggar och väggar intill.
Är utrymmet inte tillräckligt välisolerat kyler det ner väggarna och gör utsidan kall. Det gör att varm luft på utsidan kondenserar på den kalla väggen eller under golvet och kan leda till att väggen eller golvet angrips av mögel eller ruttnar.
Ett vanligt problem är att det ”läcker” ut kall luft, till exempel vid skarvar och rör vilket orsakar isbildningar på utsidan där kalluften sipprar ut.
Om utrymmet öppnas och stängs ofta så släpper man in varm fuktbärande luft som orsakar iskristallbildningar på aggregat, väggar och varor inne i kylen. Det gör även att kylaggregatet får jobba mycket hårdare vilket gör att kylan ökar på isoleringen och driftkostnaderna går upp.
Utrymmets placering är viktig. Står det fritt i ett öppet rum eller är det inbyggt med en omkringliggande luftspalt behövs ventilation. Det är viktigt att anpassa ventilationen just efter ditt utrymme. Ta gärna hjälp av en fukt-/ventilationsexpert som kan kontrollera just dina förutsättningar.
Text av: Jonas Nilsson
Jonas har under de senaste 18 åren jobbat i försäkringsbranschen, både mot privat- och företagsmarknaden. Han har själv erfarenhet som egenföretagare och vet den passion och mod som många småföretagare lägger ner. På Svedea skriver han om vad du som småföretagare kan tänka på för att göra ditt företag så lönsamt och framgångsrikt som möjligt!