Sök på Svedea.se

En person håller en smartphone i ena handen och använder den andra för att interagera med en laptop på ett mörkt bord.

Kapning av företag

Företagskapningar har mer än tredubblats under de senaste tio åren*. Långt ifrån alla anmäler dessutom att de blivit utsatta och även om brottet anmäls kan det vara svårt att hitta förövaren. Därför är det väldigt viktigt att du skyddar ditt företag innan något händer.

Vad är en företagskapning?

En företagskapning kan drabba både företag och föreningar och innebär att någon på falska grunder skaffar sig rätt att företräda ditt företag.

Allt som krävs är en ansökan till bolagsverket och med ett förfalskat årsstämmoprotokoll där en ny styrelse har antagits.

Sen är det fritt fram för kriminella att få ut pengar, köpa varor via ditt företag eller använda det till annan brottslig verksamhet.

Så kan du förebygga bolagskapning

Betrakta ditt företag som din bostad, det vill säga se till att det är låst och stängt där ingen är där. Var även vaksam med vad du säger utåt.

Nämn till exempel inte i sociala medier om du reser bort, det kan bli en öppen inbjudan till både inbrottstjuvar och bolagskapare. Det är viktigt att fler än bara firmatecknare underrättas om företagshändelser.

Se alltså till att du använder en tjänst som tillåter att du anmäler fler personer än firmatecknare som mottagare av företagsinformation. Ett konto hos någon av Sveriges digitala aktieboktjänster skyddar till exempel mot detta, men även mot annat, som ägartvister.

FORETAG GENERELL Mobil 563X645

99 % av alla ärenden hanteras inom ett dygn

Se vår företagsförsäkring

Bolagsverkets app är kostnadsfri och via den kan du snabbt och enkelt se aktuella uppgifter om ditt företag och få notiser när Bolagsverket tar emot, handlägger och avslutar ett ärende. 

Du kan även följa ditt företags fem senaste händelser, ladda ner registreringsbevis, ladda ner årsredovisning samt anmäla ny adress och e-postadress till företaget. Med en digital brevlåda, till exempel Kivra, får du posten digitalt istället för i pappersform.

Den är säker eftersom du loggar in med e-legitimation. En digital brevlåda är gratis och tillgänglig var du än är och finns både för företag och privatpersoner

Var vaksam på detta

Du kan läsa mer om bolagskapning hos Bolagsverket eller mer om id-kapning här.

* Källa: Allabolag.se

Facebook

Instagram