Tips för dig som tar med jobbet på semestern

Dator och mobil är för många de viktigaste arbetsredskapen och om något händer med dem kan det bli både stökigt och kostsamt. Planerar du att ta med dina arbetsverktyg på semestern kommer här några saker du kan tänka på.

Innan du åker iväg på semester:

Kolla så att din företagsförsäkring täcker mobil, dator och surfplatta. Ibland är självrisken så hög att man inte får ut något om de skulle skadas eller bli stulna. Eller så gäller försäkringen bara under arbetstid, och inte på fritiden. Svedeas allriskförsäkring har en låg självrisk och gäller både under arbetstid och fritid.

Så skyddar du jobbprylarna under semestern:

  • Låt inte dator eller mobil utsättas för hög värme eller direkt solljus. Värme kan bland annat orsaka prestandaförsämringar eller hårddiskkrasch. 
  • Om din mobil eller dator överhettas och stängs av så vänta med att starta om den tills den har svalnat.
  • Lämna inte dator eller telefon där det är stor risk att de stjäls, till exempel synligt i bilen eller under en filt på stranden.
  • Blir din dator, mobil eller surfplatta fuktig eller blöt bör du låta den torka innan den startas om igen. Det bästa är att lämna in den till en specialist.
  • Vid åskväder bör du alltid slå av dator och router samt dra ur alla sladdar för att minska risken för skador.

Christina Almtun


Christina är uppvuxen i en företagarfamilj och har arbetat med försäkringar för småföretag i mer än 15 år. Just nu är hon med och bygger entreprenörsbolaget Svedea. Hon har gedigen erfarenhet av de utmaningar som småföretagare ställs inför och sitter i styrelsen för Nyföretagarcentrum.