8 tips för dig som ska anställa personal

Att anställa någon är ett av de större besluten du kan ta och det är en mängd lagar och regler du behöver sätta dig in i. Vem du anställer kan dessutom ha stor inverkan på företagets framtid. Därför är det viktigt att lägga ned den tid och energi som krävs för att valet ska bli det bästa.

Vad krävs för att få anställa?

Innan du anställer personal för första gången måste du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det gör du till exempel på verksamt.se.

Hur rekryterar jag bäst?

 1. Formulera ditt mål
  Var realistisk i din tidsplanering, en rekrytering tar tid.
 2. Vilken kompetens behövs
  Vem behöver ditt företag för att växa?
 3. Formulera kraven på den nyanställde
  Vad ska din nya medarbetare göra? Vilka kvalifikationer behövs? Försök få med alla aspekter som kan vara viktiga.
 4. Formulera en platsannons
  Se till att beskrivningen av vakansen matchar din kravspecifikation och att ditt företag presenteras på rätt sätt.
 5. Jämför ansökningar och gör urval
  Vilka val behöver du göra: väger personligheten eller kompetensen tyngre?
 6. Genomför intervjuer
  Har du inte gjort intervjuer förut, gör research om intervjumetoder – det finns böcker och kurser i det. Du kan även ha någon du litar på med på intervjun. Fyra öron hör dubbelt så mycket.
 7. Be om betyg och referenser
  Be om kopior av betyg och intyg och läs dem först efter intervjun. Då får du först ett eget intryck och kan därefter se hur tidigare arbetsgivare beskriver personen. Stämmer det med den bild du fått? Ring även upp referenspersonerna och förbered frågor att ställa. Ger de samma bild av personen som du fått?
 8. Välj och träffa rätt kandidat
  Bestäm ett nytt möte efter att du gjort ditt val. Prata genom saken en gång till och diskutera anställningsform, lön, andra förmåner etc. Läs på och ta reda på så mycket som möjligt om detta innan du skriver anställningskontrakt med någon. 

När du registrerat dig och anställt personal, ska du varje månad redovisa uppgifter om utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt och arbetsgivaravgifter för dina anställda till Skatteverket. Detta gör du i en månatligt i en arbetsgivardeklaration.