Tips inför vintersemestern

Under sportlovstider och runt påsk ökar trafiken på vägarna, både söderut mot Alperna och norrut mot fjällen. Då finns vissa saker man behöver tänka lite extra på. Läs våra tips.

Bil med takbox på väg mot fjällen

Packa bilen rätt

Skidor, pjäxor, snowboards och annan skidutrustning tar mycket plats och det är klokt att tänka efter lite innan man börjar stuva in grejerna i bilen. Här kommer några kloka packtips.

  • Utnyttja väskorna maximalt. Ett bra sätt att krympa kläder och lakan är att använda vakuumpåsar som suger ut luften och plattar till innehållet.
  • Tunga saker längst ner. Bilar med baklucka håller väskor och prylar på plats, men har du en kombi är det viktigt att lägga tunga saker längst ned och närmast baksätet. Fördela tyngden jämnt för bra väghållning. Och packa inte för högt om du saknar lastskydd.
  • Packa takboxen rätt. En takbox sväljer en hel del skidor, stavar och pjäxor. Tänk på att inte lägga för tunga saker på taket och kolla i handboken vilken vikt som gäller. Säkra lasten inuti boxen så den inte åker runt och kom ihåg att testa att boxen sitter säkert i sina fästen!
  • Kolla packningen under resan. I samband med pauser är det klokt att kolla så takboxen sitter som den ska och övrig packning är på plats.

Se till att bilen är redo

Kom ihåg att checka bilens status innan ni rullar i väg mot backar och spår. Annars kan fordonet utgöra en fara både för de som färdas i det och andra trafikanter. Dessutom kan det bli dyrt.

  • Är registreringsskylten läsbar? Så här års kör många omkring med smutsiga eller snötäckta registreringsskyltar. Men det kan ge böter, så se till att dina skyltar går att läsa.
  • Ta bort snön på taket. Snö som åker av biltaket kan skymma sikten antingen för dig själv eller för bilisten bakom som får snön på rutan. Förutom olycksrisken kan snö på taket även ge böter.
  • Har du rätt däck för resan? Tänk på att många vägsträckor är snö- eller isbelagda och kan vara svåra att köra på. På sådant underlag fäster dubbdäck bättre än dubbfria vinterdäck. 
  • Kolla däckens lufttryck. När bilen är fylld med både packning och passagerare kan den ha blivit så tung att du behöver höja lufttrycket. Rätt lufttryck hittar du i instruktionsboken.

Är föraren redo?

Det tar på krafterna att köra långt, särskilt om väglaget är dåligt. Är ni flera som kan dela på körningen är det bra.

Sysselsättning för barnen

En lång bilresa kan bli en plåga för de yngsta (och därmed för resten av resenärerna).

  • Ta gärna med böcker, spel, surfplatta eller annan förströelse som håller barnen sysselsatta. Glöm inte laddare till mobiler och surfplattor.

Trevlig resa och kör försiktigt!