Sök på Svedea.se

Person kopplar startkablar

Koppla startkablar – steg för steg

Oavsett om du är en ny eller erfaren förare – ett urladdat bilbatteri kan drabba vem som helst. Och det är lika frustrerande varje gång. För att lyckas är det viktigt att du använder dina startkablar på rätt sätt. Här bjuder vi på en steg för steg guide om hur du kablar i gång din bil. Nu kör vi!

Starta bilen med startkablar

Att få igång din bil med startkablar är enkelt och kräver inga verktyg. Allt du behöver är en annan bil och ett par kablar. Det är en bra investering och bör finnas i din bil.

Innan du börjar – tänk på säkerheten. Batterier innehåller mycket energi och det ska man ha respekt för. Du kan dock vara lugn, är du ovan så guidar vi dig genom alla steg för hur du kopplar bilen med startkablar.

Varför är det viktigt i vilken ordning startkablarna kopplas?

Först och främst, se till att hålla isär startkablarnas gripklor för att undvika gnistor eller att kablarna smälter. Har du riktig otur kan en brand uppstå.

Ibland kan det vara klurigt att hitta batteriet, speciellt i moderna bilar. Batteriet kan sitta på andra ställen än under motorhuven, då finns det i stället start-kabelanslutningar att använda. Startkabeln får i detta fall inte anslutas direkt till bilbatteriet.

Säkerställ även att de båda bilarna har samma spänning och att kablarna sitter på samma pol, alltså minus till minus, plus till plus. Spänningen i de flesta bilar är 12 volt. Vissa äldre veteranbilar som körs på 6 volt. Ta för vana att alltid läsa igenom båda bilarnas instruktionsböcker och följ de anvisningar som anges där.

Så här kopplar du startkablar - Steg för steg

Bilen startar inte med startkablar

I värsta fall kan startkabeln vara trasig. Du kan i sådant fall testa med en alternativ startkabel. Du kan även testa att använda en starthjälp, en så kallad startbooster. En starthjälp är ett bärbart batteri med integrerad startkabel som är till för att "chockstarta" bilen.

Kablarna ansluts på samma sätt som vanliga startkablar. Tänk bara på att startboosters likt alla batterier tappar mycket kapacitet när det är kallt ute. Så förvara den inte i din bil under vintertid.

Har det skett djupurladdning behöver du uppsöka en verkstad som hjälper dig. Ditt batteri kan vara gammalt och då blir start med startkabel en mycket kortsiktig lösning.

Bil Byta Bilforsakring

Med vår försäkring får du välja valfri verkstad

Upptäck vår bilförsäkring

Provning av laddningstillstånd

Ett batteri måste laddas. Sjunker batterikapaciteten under en viss nivå kan det inte längre ge bilen tillräckligt med ström. Ett oanvänt batteri i bra kondition måste underhållsladdas en gång per månad. Rekommendation brukar vara via normalt laddningsaggregat. Snabbladdning rekommenderas endast i nödfall. Är det ett gammalt batteri ska det enbart fyllas med destillerat eller avjoniserat vatten.

Ta hand om bilbatteriet

Många moderna bilbatterier är förseglade och helt underhållsfria. Men det skadar inte att regelbundet se till ditt batteri. Ett tips är därför att kontrollera det varje gång du tvättar bilen. Är bilen på verkstaden, be dem på verkstaden att kontrollera batteriets status. Nedan följer några tips på hur du underhåller batteriet:

Olika startkablar

Se till att startkablarna är i gott skick och av tillräcklig längd. Startkabelns diameter bör minst vara 16 mm. För bilar med kraftiga motorer bör kabeln vara minst 25 mm.

Så fungerar ett bilbatteri

Ett bilbatteri är en central del av din bil. Dess uppgift är att lagra och leverera elektrisk energi för att starta motorn samt driva elektrisk utrustning när motorn inte är igång.

När motorn är igång och bilen rör sig driver generatorn elektrisk ström tillbaka till batteriet för att ladda det. På så sätt blir batteriet redo att leverera ström igen när det behövs nästa gång.

Att veta hur man korrekt kopplar och startar en bil med startkablar är en ovärderlig kunskap som kan spara dig både tid och pengar. Kom ihåg, säkerheten kommer alltid först, så var noggrann med att koppla med startkablar i rätt steg. Lycka till!

LinkedIn
YouTube