Sök på Svedea.se

Ett extradäck och en förstahjälpenväska i bilens baklucka

Bra att ha i bilen

Oavsett väder, årstid eller destination så kan rätt utrustning i bilen vara avgörande om oturen är framme. Det här bör du därför ha med dig på resan.

Varningstriangel

Enligt lag måste du ha en varningstriangel i bilen, men hur ska den användas på rätt sätt? På vägar där hastighetsbegränsningen är högre än 50 km i timmen ska den placeras minst 100 meter bakom bilen vid nödstopp. Du kan också se till att synas bättre genom att använda en nödljuspuck som du kan lägga på marken eller fästa på bilen.

Första hjälpen-kudde

En första hjälpen-kudde innehåller det viktigaste du kan behöva som plåster, handsprit, sax och elastisk binda. Det är också bra att ha koll hur man ger första hjälpen, det finns flera kurser om detta.

Startkablar

Att bilen vägrar starta är en ganska vanlig och frustrerande situation. Därför bör du alltid ha ett par startkablar liggande i bilen om oturen slår till.

Så använder du startkablar

Reflexväst

Behöver du stanna och gå ur bilen vid en trafikerad väg är det viktigt att synas. Speciellt vintertid om du ska gå längs vägen. Se alltså till att ha en reflexväst i bilen.

Ficklampa

Mobilens inbyggda ficklampa är bra till vardags, men den räcker inte till i alla situationer. Skaffa en rejäl batteridriven ficklampa och glöm inte reservbatterier.

Bogserlina

En bogserlina bör alltid finnas tillgänglig i bilen. Den kan användas vid bogsering av en skadad bil eller för att dra upp din egen eller någon annans bil ur ett dike. Säkerställ även att bilens bogserkrok ligger i bagageutrymmet. Har du en elbil eller en automatväxlad bil, läs bilens instruktionsbok vad som gäller vid bogsering.

Stenskottsplåster

Ett stenskott kan drabba oss alla och i de flesta fall är de enkla att reparera – om du reparerar i tid. Se därför till att använda ett stenskottsplåster så fort du ser att något skadat din ruta. De kan beställas gratis hos till exempel rydsbilglas.se eller carglass.se.

Plåstret hindrar fukt och smuts från att komma in, det hindar stenskottet från att växa och ökar därför möjligheten att din ruta går att reparera. 

Spolarvätska

Se till att spolarvätskan är påfylld innan avfärd och ha en extra flaska med i bilen vid nödfall. Tänk bara på att koncentrerad, men även utspädd spolarvätska är brandfarliga.

Bensindunk

Kör du en fossildriven bil kan det vara bra att ta med en tom bensindunk om du skulle bli stående med tom tank.

Vatten och mat

Alla som sitter i bilen blir förr eller senare törstiga. En eller flera vattenflaskor är alltså ett enkelt sätt att minimera det problemet på. Samma gäller med hunger. Packa med något som alla kan tugga på så spar ni både irritation och kanske restid.

Mobilladdare

En mobilladdare eller powerbank bör alltid finnas i bilen. Om oturen är framme kan en laddad telefon betyda mycket.

Solglasögon

Att köra i motljus kan vara nog så irriterande och tröttande. Ta alltså med dig ett par solglasögon i bilen.

Vägassistans

Med vårt XL-tillägg ingår vägassistans

Se vår bilförsäkring

Släckspray

Släckspray är en brandsläckare i miniformat. Den är lätt att förvara och är dessutom saneringsfri.

Filt

En filt i bilen är alltid en bra idé, speciellt under vintern. Den kan även vara bra att ha på rastplatsen och om du behöver skydda bilen när du lastar på något.

Isskrapa och snöborste

Isskrapan är självklar under vintern. Glöm inte att all snö på bilen måste borstas av, inte minst på taket. Annars kan snön på ditt biltak hamna på bilen efter dig, vilket kan bli mycket allvarligt – och inte minst innebära böter.

Spade

En spade kan vara bra att ha för att gräva bort snö, hacka sönder is eller som hjälp om du kör fast. Tänk bara på att den inte ska ligga lös i bilen.

Grus eller sand

Har du kört fast i snön kan lite grus eller sand göra underverk för fästet. I värsta fall kan du även använda bilens golvmattor. Skjut in dom långt under hjulen och försök försiktigt få fäste igen så du kan ta dig vidare. De är relativt billiga om de behöver ersättas.

Facebook

Instagram