
Cykelpassage och cykelöverfart – det här är skillnaden
Cykelpassage och cykelöverfart – företräde för bil eller cykel
- Cykelöverfart: Här har bilister väjningsplikt. Cyklister och mopedister (klass II) som är på eller just ska färdas ut på en cykelöverfart har företräde. Trafikmiljön är dessutom anpassad för en låg hastighet, vanligtvis max 30 km/h.
- Cykelpassage: Här har cyklister och mopedister väjningsplikt. Cyklister och mopedister ska sänka hastigheten, ta hänsyn till biltrafiken och endast korsa vägen om det kan ske utan fara. Bilister måste däremot anpassa farten så att det inte uppstår fara för cyklister som redan är ute på passagen.
Ett undantag finns vid högersväng och utfart från cirkulationsplats. Om en bilist svänger av eller lämnar en cirkulationsplats och korsar en obevakad cykelpassage, gäller väjningsplikt för bilisten mot cyklister. Detta påminner om hur högerregeln fungerar i trafiken och är viktigt för att öka trafiksäkerheten och undvika olyckor.
Ett gott samspel och tydliga signaler mellan cyklister, mopedister och bilister är avgörande för att minska risken för olyckor vid både cykelpassager och cykelöverfarter.
Cykelpassage och cykelöverfart – skyltar och märken
Cykelöverfart är tydligt utmärkt med:
- Vägmärke B8 (blå skylt med en cyklist-symbol).
- Vägmarkeringar som M16 (fyrkanter) och väjningslinjer M14 (trianglar).
- Ofta finns farthinder för att sänka hastigheten på biltrafiken.
Cykelpassage kan märkas ut med:
- Vägmarkering M16 (brutna linjer med fyrkanter), men till skillnad från en cykelöverfart är detta inte ett krav. Det betyder att cykelpassager ibland saknar särskilda markeringar.
För bilister är det viktigt att vara uppmärksam på både skyltar och vägmarkeringar för att kunna skilja en cykelpassage från en cykelöverfart.
Hur ser en cykelpassage ut?
En cykelpassage känns igen på de brutna linjerna som markerar passagen på vägen. I vissa fall saknas markeringar, vilket ställer högre krav på både bilister och cyklister att vara uppmärksamma.
Vid cykelpassager är biltrafikens hastighet en viktig faktor för säkerheten. Bilister behöver sänka farten för att skapa trygghet för cyklister som korsar vägen.
Öka tryggheten för dina medtrafikanter
Den största skillnaden mellan en cykelpassage och en cykelöverfart är vem som ska lämna företräde. Genom att vara uppmärksam på skyltar, vägmarkeringar och trafikregler kan bilister minska risken för olyckor och bidra till ett bättre samspel i trafiken. Samtidigt blir det tryggare för cyklister att korsa vägar, oavsett om det är vid en cykelpassage eller en cykelöverfart.

Clara Vestin
Produktspecialist bil
Clara Vestin har flera års erfarenhet inom försäkringsbranschen och har arbetat med försäljning och kundservice, främst inom bil, snöskoter, motorcykel och ATV. Clara arbetar som produktspecialist för bil på Svedea och har en gedigen bakgrund och bred kunskap inom försäkringsbranschen.