Köpa begagnad bil – tips och goda råd

Att köpa en begagnad bil är smart. Du slipper betala för den snabba värdeminskning som sker under en ny bils första år. Men det kan också vara svårt. Här listar vi några saker som är bra att tänka på och som förhoppningsvis gör att bilaffären blir riktigt gynnsam!

Köpa begagnad bil privat  

Att köpa en begagnad bil av en annan privatperson är det billigaste sättet. En privat säljare har ingen personal, inga lokaler och inga ägare som kräver avkastning. Å andra sidan finns heller inga garantier/skyddsmekanismer om du köper en begagnad bila privat. Lagstiftningen kring privatköp är ganska rymlig och en privat säljare har inte samma ansvar som en registrerad bilhandlare. 

Köpa begagnad bil av bilhandlare 

Att köpa en begagnad bil av en bilhandlare kostar av naturliga skäl lite mer än om du köper privat. Handlaren ska ju ha betalt för sitt arbete. Men det är även bilhandlarens arbete som gör det här till ett tryggare alternativ än att köpa beg bil privat. 

När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Den är tydlig och noggrann, och bilhandlaren kan inte ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Redan där har du ett skydd som inte finns vid privata affärer. 

Dessutom erbjuder en bilhandlare ofta olika typer av ytterligare skydd för din trygghet. Du kanske kan få en garanti under första året. Du kanske kan handla på avbetalning. Du kanske kan få se ett certifikat på att bilen uppfyller vissa krav. 

Privat eller företag? Det beror på hur du väger risker mot kostnader. 

Sätt upp en kravlista 

När du väl börjar titta på faktiska bilar är det lätt hänt att uppfattningen om vad man bör ha förändras. Plötsligt uppstår kanske ett starkt behov av en modell med en viss bokstavsbeteckning, eller en viss trendig feature, eller en viss färg som bara är så rätt. 

Särskilt om ni är fler som ska köpa bil ihop, till exempel du och din partner, kommer du kanske uppleva att era uppfattningar plötsligt går isär. Då är det väldigt bra att ha en kravlista från den tiden då ni fortfarande var förnuftiga. 

Sätt upp en budget 

Om priset till en början verkar smått chockerande när du börjar titta, kommer beloppet snart bli en normalitet. Hjärnan är fantastisk på anpassning, och när det gäller abstrakta siffror är det ingen stor anpassning som krävs. 

Om man ändå tittar på bilar för 100 000 kronor gör väl inte tio tusen hit eller dit så stor skillnad? En sån där XT30 skulle kännas väldigt bra att ha, eller hur? Och kanske en sån där AB40 också. Skillnaden mellan 130 000 och 100 000 – det är ju trots allt bara en siffra som skiljer… Vårt tips är att sätta upp en budget innan det gör över styr. 

Leta noga efter rätt bil 

När du ska köpa bil idag har du hela internet till ditt förfogande, och om det inte är en mycket ovanlig bil du letar efter, kommer du att ha ett stort urval att välja från. 

Många begagnad bil-handlare har egen närvaro på internet, och de låter dig sätta upp sökningar på olika sätt och få mejl med matchande objekt. Därtill kommer olika typer av samlingssidor och prisjämförelsesajter som kan ge dig ett ”aggregerat” sökresultat med bilar från många olika handlare. 

Det gäller inte minst om du tar god tid på dig. Istället för att göra en snabb sökning och slå till på ett objekt som bara stämmer ungefär med din kravlista, kan du i lugn och ro rata allt som inte är perfekt.  

Ge dig själv tid att vänta på den rätta bilen, så är det större chans att bilägandet blir en positiv upplevelse. 

Kolla upp bilen 

Innan du bestämmer dig för en bil, finns det en lång lista med saker som du behöver kolla upp. Det kan kännas motigt om du ser den rätta bilen framför dig, men om du lägger ner lite tid nu slipper du lägga ut massor med pengar senare. 

Gör en registerslagning – På Transportstyrelsens hemsida kan du få alla möjliga uppgifter om en bil och dess ägare så snart du känner till bilens registreringsnummer. Kolla om säljaren äger bilen, om mätarställningen stämmer och om bilen har en godkänd besiktning. 

Titta noggrant på bilen – Kryp på marken, öppna alla luckor, dra i hjulen. Ta gärna hjälp av en bilkunnig bekant eller en yrkesman för att få hjälp att titta på alla de saker som kan avslöja en problembil. 

Provkör bilen – Det kanske verkar självklart, men det räcker inte med att bara ta en sväng. Medan du provkör ska du gå igenom vissa kontrollpunkter för att testa bromsarna, växellådan, väghållningen och så vidare. Gasa, bromsa, kör på för låg växel och för hög växel. Det kanske känns taskigt mot bilen, men det sker i ett gott syfte. 

Glöm inte bilförsäkringen!  

Sist men inte minst gäller det så klart att teckna en bra försäkring. Med Svedeas bilförsäkring  får du en tryggt skydd, dessutom till ett riktigt bra pris. Skriv in ditt personnummer och bilens registreringsnummer så ser du vad vår försäkring kostar just dig!  

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.