Sök på Svedea.se

En person lastar en ATV med släp

ATV och jakt

ATV:n har många användningsområden, bland annat för dess prisvärdhet, styrka och förmåga att ta sig fram. Den fyller även en viktig funktion under jaktsäsongen och börjar bli mer och mer populär bland jaktlagen. Vi berättar mer.

ATV som jaktkamrat

Att jaga i skog kan vara riktigt tungt, speciellt om man fällt ett större djur. Där är ATV:n en utmärkt hjälp. Man kopplar bara det fällda djuret, till exempel älgen, till fyrhjulingens vin­sch. Du spelar sedan upp det på en vagn eller dragpulka och kan köra hem i lugn och ro. Utan draghjälp måste jaktlaget själva släpa djuret eller till och med bära det med bärmesar eller drag­selar. Det kan bli väldigt tungt och omständligt. Dessutom riskerar man att djuret skadas eller fylls med vatten, grus eller liknande på vägen tillbaka. 

ATV som viltvårdare

Fyrhjulingen är väldigt vanlig inom viltvården och fungerar utmärkt om man till exempel behöver köra ut saltstenar eller ta med sig utrustning ut i skogen. Många jägare brukar till och med bygga sitt älgtorn hemma och sedan köra ut tornet med ATV:n. Det finns även plog och spridare för sådd att montera bak på maskinen om man behöver göra en viltåker. Med ATV:n är det också lätt att köra hem ved och med extrautrustning, som till exempel timmervagn, kan man lasta både ved och timmer.

ATV och tillbehör

Det finns en mängd olika tillbehör att komplettera sin fyrhjuling med, oavsett årstid. Bandsatser, spridare, extra ljus, snöplog, snökedjor, snöslunga, handsats- eller sätesvärme är bara några exempel. Prata med din närmaste återförsäljare så berättar de mer.

ATV och säkerhet

Oavsett om man är en ny eller rutinerad förare är säkerheten lika viktig. Du sitter ju nästintill oskyddad på många hästkrafter. För att minimera risken vid en olycka bör du alltid använda hjälm när du kör, vilket även är ett lagkrav. Använd också ryggskydd, overall och tåliga handskar när situationen eller temperaturen kräver det.

Mer om hur du kör säkert på din ATV

ATV och regler

Det råder ett generellt förbud mot körning i terräng, vilket även gäller på privata marker. Det finns vissa dispenser mot förbuden, till exempel under jaktsäsongen, men det kan vara bra att känna till vilka regler som gäller.

Mer om de regler som gäller för ATV

Facebook

Instagram